Sudbina izmjena i dopuna prijedloga izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH, koji bi omogućili izravnu nabavu cjepiva protiv covida-19, a o kojima bi Dom naroda BiH trebao raspravljati po žurnom postupku, je neizvjesna.

Podsjećamo, ove zakonske prijedloge prošlog tjedna je jednoglasno usvojio Zastupnički dom BiH i u žurnu proceduru ih uputio u Dom naroda BiH, koji bi trebao raspravljati po skraćenoj proceduri.

Dušanka Majkić (SNSD), izaslanica u Domu naroda BiH, kaže za “Nezavisne” da će zasjedanje Kluba izaslanika srpskog naroda biti sutra prije sjednice, te da će se dogovoriti. Dodaje da se po žurnom postupku, inače, donose zakoni u vezi s kojima nema dilema, ako su jednostavni i kratki.

“To je valjda i bio razlog zašto su zastupnici donijeli takvu odluku. Ipak, nije sve tako kako izgleda na prvi pogled. Ima nešto što unosi dilemu i sumnju u to, tako da ćemo mi otvoriti raspravu jer kad god se žuri uvijek se može napraviti greška. To je razlog zbog kojeg teško dižem ruku za žurni postupak. Da me ne bi ubila teška riječ, sačekat ćemo danas pa ćemo ukrstiti stavove i pronaći najbolje rješenje”, kazala je Majkić te dodala da tu ima ozbiljnih dilema.

Amir Fazlić (SDA), izaslanik u Domu naroda BiH, rekao je da očekuje da će svi razumjeti situaciju i potrebu da se nabavi cjepivo i da će se potrebne izmjene usvojiti kako građani ne bi trpjeli.

“Dođe li do nekih izmjena, amandmana, to će značiti da se prijedlog opet vraća Zastupničkom domu, i to dodatno produžava agoniju”, kaže Fazlić za “Nezavisne”.

I Lazar Prodanović (SNSD), izaslanik u Domu naroda BiH, ranije je za “Nezavisne” rekao da SNSD ima određenu primjedbu na dio amandmana koji se odnosi na izmjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, koja u suštini stvara mogućnost, a ne bi bila u skladu sa Zakonom o lijekovima i Ustavom BiH.

“U Domu naroda ćemo vidjeti je li potrebno ići na reformulaciju segmenta koji se odnosi na ovlasti Vijeća ministara. Mi smatramo da se Vijeće ministara, vlade entiteta i drugi javni organi, uz suglasnost Agencije i ovlaštenih veledrogerija, mogu ući u proces nabave”, rekao je Prodanović. Dodaje da bi Dom naroda mogao podržati ove zakonske prijedloge uz određene primjedbe.

“Dom naroda bi mogao podržati ovo, uz određene primjedbe, ali vidjet ćemo hoćemo li djelovati amandmanski na već usvojeni dio ovog zakona i postoji velika vjerojatnost da ćemo djelovati u tom smislu”, dodao je on.

Izmjene i dopune ova dva zakona podrazumijevaju da se mijenja članak 63 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, u koji se dodaje jedna posebna stavka koja je namjenska za razdoblje pandemije. U ovoj dopuni se navodi da za vrijeme trajanja stanja prirodne i druge nesreće ili izvanrednog stanja i ako postoji opasnost brzog i nekontroliranog širenja zaraznog oboljenja, i da je to potrebno zbog zaštite javnog zdravlja stanovništva BiH, Vijeće ministara BiH, vlade entiteta, županija i Brčko distrikta i drugi javni organi u BiH, po ovlaštenju Vijeća ministara BiH, uz suglasnost Agencije mogu nabavljati sredstva za imunizaciju i liječenje zaraznih bolesti direktnim ugovorenim odnosima s proizvođačima lijekova u BiH putem i kroz suradnju s pravnim osobama koje su od Agencije pribavile dozvolu za promet lijekova i ispunjavaju zahtjeve za skladištenje lijekova. Ovim izmjenama, ako ih podrži i Dom naroda BiH, vlade entiteta, županija , Brčko distrikta mogu izravno kontaktirati proizvođače, i preko pravnih osoba koje imaju dozvolu mogu pristupiti nabavi cjepiva.

Kada je u pitanju izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama u BiH, ona se odnosi na članak 10 ovog zakona, a koji govori da se u ovim okolnostima može izostaviti procedura i izravno ići na ugovor o nabavci za potrebe imunizacije kao posebnoj mjeri za suzbijanje zaraznih oboljenja i liječenja stanovništva za trajanje izvanrednog stanja ili proglašenja prirodne nesreće ako postoji opasnost od brzog širenja zarazne bolesti.

/HMS/

error: Content is protected !!