Nadamo se da će za mjesec ili dva korona-kriza biti iza nas te da će nadolazeća turistička sezona biti kao i ona iz 2019. godine. S ovakvim stavom odlučili smo provjeriti stanje u hotelima od Brela do Gradca, čije smo direktore i djelatnike upitali koliko im je potrebno sezonaca za ovo ljeto. I dobili smo odgovor – u 20 hotela na Makarskoj rivijeri potrebno je oko 900 sezonaca, od kojih u Makarskoj njih 500.

Prvo smo krenuli od Makarske, pa nam je direktor hotela “Biokovo” i “Miramare” Drago Nosić kazao da će za oba hotela u nadolazećoj sezoni biti potrebno od 30 do 50 sezonaca, koji lani uopće nisu radili niti su bili potrebni jer se “Miramare” zatvorio već nakon jednog mjeseca rada.

U ‘ROMANU’ 12. LIPNJA

– Trenutno imamo 38 stalno zaposlenih djelatnika i ovog će nam ljeta, ako sve bude u redu, trebati od 30 do 50 sezonaca, i to ponajviše kuhara, konobara, sobara i recepcionara – kaže Nosić, dodavši da će hotel “Miramare” vrata otvoriti u svibnju, a možda i ranije, što ovisi o situaciji s otvaranjem granica.

– Za sada nema neke lude potražnje za smještajnim kapacitetima, ali treba se nadati najboljem – ističe Nosić.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, hotel “Romana” otvara se 12. lipnja, a “Romana apartmani” će se otvoriti s popuštanjem restrikcija.

Kako navodi Ines Buntić, koordinatorica radnih poslova “Romane” d.o.o., u tvrtki je trenutno 29 zaposlenih na neodređeno vrijeme, a s otvaranjem hotela “Romana” trebalo bi im oko 60 zaposlenika na neodređeno vrijeme.

– U sezoni planiramo zaposliti između 160 i 190 sezonaca s minimalnim neto primanjima u iznosu od 5000 do 7500 kuna, s time da sezoncima nudimo smještaj ili prijevoz, obroke, kao i nagrade za dobro odrađen posao. Uskoro otvaramo natječaje za velik broj kadrova, s obzirom na to da se u sklopu “Romana Beach Resorta” nalazi hotel “Romana” sa 297 smještajnih jedinica, “Romana apartmani” sa 111 smještajnih jedinica, wellness, devet ugostiteljskih objekata, kao i drugi prateći sadržaji i objekti ugostiteljsko-turističkog sadržaja, poput mjenjačnice, suvenirnice, frizerskog salona, trgovine i ostalog – rekla je Buntić, koja nadodaje da će tvrtka “Romana” ovog ljeta tražiti kuhare i pomoćno osoblje u kuhinji, konobare, šankere, sobarice, čistačice, recepcionare, zaposlenike na održavanju vanjskih površina i bazena, referente u prodaji i ostale potrebne kadrove.

Hotel “Park” vrata će otvoriti u travnju te će imati od 30 do 50 djelatnika na određeno, koji već rade 10 mjeseci godišnje zajedno s 25 stalno zaposlenih. Prema riječima direktorice “Parka” Marine Josipović, hotel će trebati samo nekoliko sezonaca, i to sobarica, kuhara i konobara.

STRANCI OTKAZUJU

– Neće nam biti problem pronaći kadar jer je na tržištu rada prijavljeno malo više ljudi nego lani – ističe Josipović.

I hotel “Osejava” otvorit će vrata za prve goste početkom travnja te će, ako sve bude normalno kao i 2019. godine, trebati 15 sezonaca koji će raditi uz 20 stalno zaposlenih, što nam je potvrdila direktorica Ivana Pivac Ivandić.

– Trebaju nam spremačice, sobarice, konobari i šankeri, a plaća sezonaca je od 5000 kuna pa naviše, s time da im nudimo i smještaj i hranu – naglašava Ivandić, dodavši da im 1. travnja stiže grupa inozemnih gostiju, mada su rezervacije imali i za 1. ožujka, ali sve je više otkazivanja Nijemaca, Austrijanaca i Skandinavaca.

Hoteli “Valamar Meteor”, “Dalmacija” i “Rivijera” trebat će najvjerojatnije oko 200 sezonaca, a kako nam je kazao Joško Lelas, član Uprave “Imperial riviere” i direktor makarske Podružnice za turizam “Hoteli Makarska”, “Meteor” bi trebao biti otvoren u travnju, dok je otvaranje “Dalmacije” i “Rivijere” još upitno.

– Prerano je govoriti o sezoncima, ali 2019. godine smo ih imali oko 200, kao i 100 stalnih zaposlenika – kazao je Lelas.

Hoteli u Baškoj Vodi, “Slavija” i “Horizont”, ove će godine trebati oko 100 sezonaca koji će raditi sa 100 djelatnika prijavljenih na neodređeno. Kako nam je kazao predsjednik Uprave Jakša Medić, baškovoški hoteli imaju oko 30 stalnih sezonaca.

– Ponašamo se kao da će nam sezona biti super, mada najave za travanj i svibanj i nisu baš dobre. Od sezonaca će nam najviše trebati kuhari i konobari, a hotel “Slaviju” planiramo otvoriti 26. ožujka, kada nam stiže grupa slovačkih biciklista, dok “Horizont” planiramo otvoriti 1. svibnja – kazao je Medić.

U četiri breljanska i pet tučepskih “Bluesun” hotela trenutno je otvoreno 175 sezonskih radnih mjesta, a prema dugogodišnjoj praksi, očekuje se da će i ove godine barem tri četvrtine tog broja činiti stalni sezonci, koji se vraćaju iz sezone u sezonu i koji će raditi s 320 djelatnika zaposlenih na neodređeno vrijeme.

Prema riječima Stanislave Čulina, voditeljice poslova za odnose s javnošću “Bluesun hotela”, i ove, kao i dosadašnjih sezona, potrebe su ostale iste.

REDOVITA PRIMANJA

– Tražimo konobare, pomoćne konobare, barmene, kuhare te pomoćne radnike u kuhinji. Osim plaće, sezoncima je osiguran smještaj u hotelu za zaposlenike u Zadvarju, odakle nekoliko puta dnevno imaju organiziran prijevoz do destinacije i natrag.

Također, osigurani su im obroci u hotelima u kojima rade, pokriveni su im putni troškovi do destinacije i natrag, a ako stanuju više od 15 minuta hoda dalje od posla, također im je osiguran prijevoz. Primanja su redovita, točna i plaćeni su im svi odrađeni prekovremeni sati, u mjesecu ili kroz model preraspodjele sati – govori nam Kristina Radha Milinković, voditeljica selekcije u Sektoru ljudskih potencijala “Bluesun Hotels & Resorts”. Otvaranje prvih “Bluesun” hotela u Tučepima i Brelima, kao i u svakoj destinaciji, planirano je početkom travnja, uoči uskrsnih blagdana, te daljnje otvaranje hotela uoči prvosvibanjskih blagdana, kada je potražnja tradicionalno veća.

Kako kaže Stjepko Šošić, direktor upravljanja prihodima “Bluesun Hotels & Resorts”, ove je godine predsezona pod velikim utjecajem aktualne epidemiološke situacije te će se prilagođavati daljnjem razvoju.

– U svakodnevnom smo kontaktu s partnerima i gostima, interes za putovanjima je velik, ali ipak sve ovisi o epidemiološkom stanju na glavnim emitivnim tržištima, stupnju i dinamici cijepljenja, te mjerama za prelazak granica – navodi Šošić.

Nadalje, “Medora hoteli i ljetovališta” Podgora, prema trenutnim projekcijama, imat će potrebu za 130 sezonskih radnika.

Kako nam je kazao Vladimir Miklić, voditelj upravljanja prihodima i direktne i online prodaje, u “Medora hotelima” trenutno su 72 stalno zaposlena radnika, a u pogledu sezonaca, najpotrebniji su radnici u domaćinstvu i na odjelu hrane i pića.

– Svim našim zaposlenicima, uz plaću, osiguravamo udoban smještaj u neposrednoj blizini radnog mjesta, prehranu te priliku za daljnje usavršavanje i razvoj karijere, kao i motivirajuće radno okruženje uz konkurentnu plaću – kazao je Miklić, koji dodaje da se kamp “Medora Orbis” planira otvoriti početkom travnja, a hotel “Medora Auri” krajem travnja.

PIŠE DIJANA TURIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!