Rodna kuća Ive Andrića u Travniku prošla je kroz glavnu fazu restauracije, a u tijeku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta nakon čega će, kako je predviđeno, početkom travnja, vrata za turiste ponovo biti otvorena.

S obzirom na to da je zub vremena na rodnoj kući nobelovca Ive Andrića u Travniku nanio određene štete, travnička gospodarstvenica i direktorica Tvornice mašina GS-TMT Novi Travnik Snježana Kopruner, odlučila je donirati vlastita sredstva, kako bi se kuća našeg nobelovca obnovila i bila u upotrebi za turiste, ali i za stalnu muzejsku postavku.

U razgovoru za Klix.ba direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić je kazala da su radovi na rekonstrukciji objekta još uvijek u tijeku te da se radilo o velikom projektu.

“Krenuli smo i s uređenjem novog  pratećeg objekta i svih graditeljskih intervencija unutar kompleksa rodne kuće. Počeli smo dobivati konture i tog pratećeg objekta koji će biti u dvorištu rodne kuće. Sada se izvode radovi na instalacijama za centralno grijanje, a najvažnije je iza nas, a to je da su izmijenjene trule grede i stubovi te da je ojačana konstrukcija objekta”, kazala je Maslić.

Dodala je da je kuća jedno vrijeme bila i pod folijom iz razloga što je urađena fumigacija objekta, odnosno, tretiranje objekta otrovnim plinovima kako bi se ubili insekti koji su napadali drvne elemente objekta, a kako bi iskoristili fumigaciju, određene predmete i iz Zavičajnog muzeja prenijeli su u rodnu kuću Ive Andrića te su jednim projektom sačuvali stvari iz dva značajna muzejska objekta.

“Planovi su da krajem travnja ili početkom svibnja ponovno otvorimo objekt. U pomoćnom objektu će biti ugostiteljski objekt s višestrukom namjenom te knjižara i suvenirnica. Sredstva smo osigurali zahvaljujući gospođi Snježani Kopruner, a fumigaciju je platilo naše županijsko ministarstvo. Ovo nije prvi put da se radi rekonstrukcija objekta, a mi već pet godina ulažemo sredstva u gornje dijelove kuće”, kazala je Maslić, piše Klix.

Zamišljeno je da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetitelji u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena “Dram radosti”, dobivenog po onoj Andrićevoj rečenici iz pripovijetke “Čaša” koja glasi: “U Bosni se dram radosti dušom plaća!”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!