Policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa pripadnicima ministarstava unutarnjih poslova Tuzlanske, Srednjobosanke, Zapadno-hercegovačke i Zeničko-dobojske županije izvršili pretrese 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja te uhitili šest osoba koje se terete za napade i pljačku najmanje 14 poslovnih subjekata.

Akciju pod nadzorom Županijskog tužiteljstva SBŽ provodili su od dana 28.02.2021., a vezano za dokumentiranje organizirane kriminalne grupe koja se sumnjiči za krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije BiH.

Uhićene su osobe inicijala N.H. (1972.), A.Ć. (1989.), A.Š. (1982.), A.Š. (1979.), M.I. (1980.) i E.D. (1985.) dok je za  osobom inicijala E. DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.

“Navedene osobe se sumnjiče da su u vremenu od početka 2020. godine, na području Tuzlanske, Srednjobosanske, Zeničko – dobojske, Hercegovačko – neretvanske i Zapadno – hercegovačke županije, te Distrikta Brčko, organizirajući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih subjekata: benzinskih crpki, trgovačkih centara i drugih gospodarskih subjekata na prostoru Federacije BiH i Brčko Distrikta kojom prilikom su otuđili preko 200.000,00 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kave, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu. Također, s ciljem izvršenja gore navedenih krivičnih djela ranije su otuđili 14 putničkih motornih vozila i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području gore spomenutih županija”, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!