Drugi štrajk upozorenja održat će se u srijedu, 3. ožujka 2021. godine, četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, priopćeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

 Razlozi za štrajk i dalje su isti:

1. odugovlačenje s potpisivanjem Kolektivnoga ugovora,

2. konačan dogovor o postotku povišenja plaće,

3. isplata razlike umanjene plaće iz svibnja i lipnja prethodne godine,

4. ispravak netočno obračunatih kamata po isplaćenim tužbama i nastavak isplate tužbi,

5. loši uvjeti rada u školama i izostanak stručne podrške,

6. neuvažavanje struke ni po jednom pitanju.

Podsjećamo kako je naš Kolektivni ugovor istekao prije dvije godine, a u tom razdoblju Vlada nije pokazala ni najmanji interes za partnerski dogovor, kršeći sve zakonske odredbe i višestruko probijajući rokove. Uz to, porazna je činjenica kako smo jedina županija bez Kolektivnoga ugovora u oblasti obrazovanja. Dok ostale Vlade, barem u našem okruženju, pokazuju socijalnu osviještenost pa tako u partnerskom odnosu koliko-toliko uvažavaju prosvjetare, naša Vlada nastavlja s praksom ignoriranja i obmanjivanja.

Ponavljamo, naše plaće gotovo su iste od 2007. godine. Od tada su se u nekoliko navrata smanjivale pa u nižim postotcima vraćale prema prijašnjem stanju, ali razlike su minimalne i zanemarive. Čak ako i izuzmemo činjenicu o ovim oscilacijama, ostaje ona napobitna – naše plaće nedostatne su za život! Bilo da se radi o početniku ili profesoru s 20-30 godina radnoga iskustva, plaća koju će dobiti za svoj rad, sramotno je niska! Godinama se od nas traži strpljenje i razumijevanje jer nikada nije pravi trenutak za povećanje plaće, a u isto vrijeme svjedočimo nekim drugim projekcijama u javnosti. Nikakvi nas alibiji više ne zanimaju, tražimo da nam vratite dostojanstvo, priopćeno je.

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!