Nakon godine dana borbe s koronavirusom, iscrpljeni zdravstveni radnici u Južnoafričkoj Republici (JAR) slave pad novih slučajeva zaraze, ali se istovremeno groze novog vala pandemije koji bi mogao uslijediti za nekoliko mjeseci, piše  AFP.

Do sada je JAR iskusio dva vala pandemije koronavirusa, s preko 1,5 milijuna zabilježenih slučajeva zaraze i više od 50.000 umrlih te je neslavni rekorder u Africi. Ta je zemlja zabilježila prvi slučaj koronavirusa 5. ožujka.

– Odahnuli smo jer brojke padaju i pacijenti nisu više ozbiljno bolesni, rekla je medicinska sestra Constance Mathibela u bolnici Thembisa, istočno od Johannesburga.

Prema njezinim riječima, na vrhuncu pandemije bolnica je bila puna skoro svaki dan.

– Nije bilo trenutka da smo imali prazan odjel za pacijente s Covidom-19, rekla je Mathibela.

No u nedjelju je predsjednik Cyril Ramaphosa objavio da je drugi val, obilježen zaraznijom varijantom koronavirusa, došao svome kraju. Nakon što je još u siječnu prosječni broj novih zaraza premašivao 21.000, ovaj tjedan je pao na oko 500.

Medicinsko osoblje, na rubu snagu, je odahnulo, no kako je cijepljenje tek započelo pripremaju se i za treći val. Znanstvenici predviđaju da bi mogao uslijediti s dolaskom zime na južnoj hemisferi, oko svibnja ili lipnja.

Liječnici i sestre svjedoče da je na početku bilo zastrašujuće jer uopće nisu poznavali Covid. No, o neprijatelju se sada puno više zna nego prije godinu dana. Klinički liječnik Saziwe Mbekeli objašnjava da su u tijeku pripreme za mogući novi val zaraze i ponovno povećanje broja oboljelih.

– Bit ćemo puno mudriji kada stigne treći val. Mi smo spremni, rekao je liječnik.

Izvor: HRT

error: Content is protected !!