Virusni imunolog Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je u emisiji “U mreži Prvog” da virusi stalno mutiraju i time gube ili stječu prednost. Naglasio je da se svi virusi koji su mutacijama stekli prednost brže šire u populaciji, poput britanskog soja koronavirusa. 

Jonjić: Mutacije virusa nisu neobične

Jonjić je dodao da se svi ti virusi i dalje mijenjaju te da će se pojaviti više desetaka mutacija.

– To nije ništa neobično, ali svi smo se nadali da to neće biti tako snažno, no vidimo da se to sada događa, kazao je.

Istaknuo je da je riječ o prirodnom procesu gdje virusi mutiraju i stječu svoje genome, te da je to dio evolucije virusa. 

Pem Novosel : Za Hrvatsku je najjednostavnija metoda uvoza Sputnjika V da se ide na direktni uvoz

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako je i dalje dobro to što se vjeruje da cjepivo djeluje na sve otkrivene sojeve virusa, jedino je južnoafrički soj upitan. Pem Novosel je naglasila kako se očekuje da cjepivo djeluje čak i na taj soj zbog nadogradnje cjepiva. Istaknula je da se u Hrvatskoj o ruskom cjepivu još ne zna puno informacija, no u međuvremenu je proizvođač Sputnjika objavio rezultate istraživanja koji govore da je učinkovitost izrazito visoka preko 90 posto.

Pem Novosel je rekla kako prije nije bilo rezultata istraživanja zato je cijela EU pa tako i Hrvatska bila prema tom cjepivu skeptična. No, sada je situacija drugačija, te se vjeruje kao je u rangu ostalih cjepiva. Poručila je kako svoje mišljenje treba dati i EMA, ali izgleda da proizvođač cjepiva još nije predao dokumentaciju.

Pem Novosel je kazala kako se nada da će se cjepivo Sputnjik V nabavljati na razini zemalja članica EU-a, a ne da svaka zemlja ga nabavlja samostalno. Dodala je kako je za Hrvatsku najjednostavnija metoda uvoza tog cjepiva da se ide na direktni uvoz . Pem Novosel je poručila kako je naša zemlja trenutno u toj fazi za donošenje odluke.

– Pokrenut je zahtjev proizvođaču za interventnim uvozom, samo se još čeka odgovor, rekla je.

– Ako cjepivo ide centraliziranim postupkom preko EMA-e, onda je naravno EMA odgovorna odnosno sam proizvođač, a ako se ide s pojedinačnim interventnim uvozom odnosno registracijom u pojedinoj zemlji onda je primjerice HALMED odgovoran za pojavu nuspojava. To je vrlo nezgodno kada se radi o novim cjepivima, istaknula je. 

“Europa je ispala naivna”

Jonjić je kazao kako nije bilo nepovjerenja prema tehnologiji ruskog cjepiva, već je bilo nepovjerenja jer su Rusi preskočili jednu fazu istraživanja. Dodao je kao je pobijedila politika, a da je Europa ispala naivna.

Virusni imunolog rekao je kako se još uvijek ne zna što će se dogoditi na jesen.

– Ljudi koji su preboljeli koronu, oni na jesen ponovno mogu dobiti infekciju. Sve ovisi o tome kako će se razvijati evolucija virusa. Mi možemo ponovno upasti u krizu, poručio je. 

Treba li se cijepiti samo s jednom dozom?

Jonjić je naglasio kako ima dosta podijeljenih mišljenja oko cijepljenja u populaciji, jer neki smatraju da je bolje cijepiti ljude s jednom dozom cjepiva, a neki smatraju da nije.

– Logika zdravog razuma, ali i biologija kaže da jedna doza štiti, a mi imamo malo cjepiva – onda treba ići s jednom dozom što prije da zaštitimo značajan dio populacije, a u nadi da će doći nova cjepiva, rekao je.

Dodao je da se može ići i na način unakrsnog cijepljenja. 

Epidemiologinja Iva Pem Novosel istaknula je da su epidemiolozi razmišljali o načinu cijepljenja u Hrvatskoj, primjerice je li bolje cijepiti populaciju s jednom dozom cjepiva, jer bi se tako procijepio veći broj osoba u samoj populaciji.

– Ipak se odlučilo na standardni način cijepljenja da su potrebne dvije doze za potpunu procijepljenost kao što je rekao proizvođač. Držali smo se tog principa s tim da je za Pfizerovo cjepivo pomaknuto vrijeme druge doze. Za cjepivo AstraZeneca se već zna da je učinkovitost bolja ako se druga doza upotrijebi za 12 tjedana. Za davanje samo jedne doze još se nismo odlučili, jer to nije prava zaštita za kompletnu procijepljenost, poručila je.

Pem Novosel je kazala kako očekuje da će početi dolaziti veće doze cjepiva.

“Jučer je bilo nelogičnosti”

Komentirala je i jučerašnji sprovod Milana Bandića. Kazala je kako je svjesna da su se jučer dogodile nelogičnosti glede propisanih epidemioloških mjera.

Dodala je da treba biti oprezan oko novog popuštanja mjera. 

 

Izvor: HRT

error: Content is protected !!