Papa Franjo je u četvrtak, uoči svog pohoda Iraku, uputio poruku Iračanima da dolazi “kao hodočasnik mira (…) nakon godina rata i terorizma”.

“Dolazim kao hodočasnik moliti Gospodina oprost i mir nakon godina rata i terorizma (…) i dolazim k vama kao hodočasnik mira”, rekao je Papa u videoporuci objavljenoj dan uoči odlaska.

“Napokon dolazim k vama. Toliko se želim susresti s vama, vidjeti vaša lica, posjetiti vašu zemlju, drevnu i iznimnu kolijevku kulture”, dodao je Papa.

Papa Franjo je usto rekao da “želi moliti zajedno (…) s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija”, nazivajući irački narod “jednom obitelji muslimana, židova i kršćana”.

“Pred očima su vam još slike razorenih kuća i oskvrnutih crkava, a na srcu rane zbog prekinutih veza i napuštenih domova”, rekao je dijelu poruke upućenom kršćanima koji još žive na iračkom tlu, spomenuvši se “velikog, prevelikog broja mučenika koje je dala ta zemlja”.

Sveti Otac treba u petak stići u Bagdad. U nedjelju treba slaviti misu na stadionu u Erbilu, u iračkom Kurdistanu. Posjetit će i Mosul, bivše uporište skupine Islamske države (IS), na sjeveru, gdje djeluje milicija Hašd al Šabi.

Poglavar Rimokatoličke Crkve neće ulaziti u mnoštvo, što inače rado čini, jer je od petka do ponedjeljka u zemlji na snazi opća karantena. Tijekom putovanja iz mjesta u mjesto najvjerojatnije će se kretati u oklopnom vozilu.

/HMS/

error: Content is protected !!