”Sadnja ”Ljubuškog ranog” krumpira je u punom jeku, a do sada je posađeno cca. 70% posto proizvodnih površina.

Prijave proizvodnje su u tijeku, a količina zasađenog krumpira će biti oko 300 ha. i kreće se na razini prošlogodišnje proizvodnje”, rekao je za Bljesak.info Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje Ljubuški”.

Uvjeti za čuvanje

Kako je rekao Vukojević dugo željeni distributivni centar za skladištenje, sortiranje i pakiranje krumpira bi trebao ove godine početi s radom.

Centar se nalazi na lokalitetu Poslovne zone Zvirovići, a u njegovoj izgradnji sudjelovali su poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje”, Grad Ljubuški, Vlada ZHŽ-a i partneri iz Europske unije.

”Distributivni centar kreće s radom ove godine, bit će od velike pomoći jer dobivamo sve uvjete za sabiranje, konfekcioniranje, čuvanje i zajednički plasman prema kupcima kako u BiH, tako i na tržište EU”, kaže Vukojević.

Ljubuški rani proteklih godina kupci su imali priliku kupiti u trgovačkim lancima u BiH, ali i u Hrvatskoj na čije tržište opet pretendiraju.

Veća otkupna cijena

 ”Otkupna cijena bi trebala biti veća budući da su imputi u proizvodnji svake godine veći. I ove se godine planira znatan dio proizvodnje plasirati u Hrvatsku”, rekao je Vukojević.

Vukojević se slaže kako je plasmanu ovog krumpira na tržište svakako pomoglo brendiranje.

Krumpir je pakiran u biorazgradivim gajbama sa sloganom ”Sunce, kamen i crvena zemlja” s etiketom s kontakt podacima proizvođača, kao i njegovim fitosanitarnim identifikacijskim brojem.

”Brendiranje ”Ljubuškog ranog” je pomoglo pri plasmanu, proizvod je prepoznat i tražen od strane kupaca”, navodi Vukojević.

Broj kooperanata u Poljoprivrednoj zadruzi “Plodovi zemlje” nije se mijenjao, a prema riječima Vukojevića, broj zainteresiranih za sadnju ranog krumpira raste.

https://www.facebook.com/LjubuskiRani/posts/923522018478851

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!