U doba kada su smanjeni prihodi općina i županija uslijed pandemije koronavirusa, jedna od prilika za razvoj mjesnih zajednica jeste povlačenje sredstava iz stranih fondova, istaknuto je danas na prezentaciji projekta  „Snaga lokalnog – zajedno za lokalni razvoj“ u Ljubuškom.

Projekt su predstavili Zulka Baljak, Ivona Mišković i Milan Budimir, a oni su naveli kako su dostupna velika sredstva, ali se slabo povlače jer u bh. općinama uglavnom nema dovoljno razvijenih kapaciteta.

Ovaj projekt se provodi u 10 općina u ZHŽ-u i Kantonu 10, a cilj mu je ojačati kapacitete kroz uvezivanje lokalnih sudionika.

„Mi smo u proteklom periodu proveli istraživanje s općinskim upravama, mjesnim zajednicama nevladinim udrugama i poduzećima. Podaci pokazuju da svi ti lokalni akteri nemaju pojedinačno dovoljno kapaciteta i resursa, ali kada bi se udružili, npr. jedna nevladina organizacija, mjesna zajednica i poduzeće, taj projekt bi sigurno prošao“, rekla je Ivona Mišković, projekt media manager.

Stoga se kroz ovaj projekt nastoje uvezati mjesne zajednice, zainteresirana poduzeća, te nevladine udruge kako bi se stvorila mreža preko koje će se lakše povlačiti sredstva iz fondova.

Primjerice, u Ljubuškom bi se trebala odabrati jedna nevladina udruga koja će biti nositelj projektnih aktivnosti, a koja će surađivati s mjesnom zajednicom, Gradskom Upravom, zainteresiranim poduzećima.

Ta udruga bi potom zahvaljujući umrežavanju lakše mogla povlačiti sredstva jer bi se kroz uvezivanje ojačali kapaciteti, a ta sredstva bi se mogla iskoristiti za rješavanje problema u lokalnim zajednicama, za zapošljavanje ljudi kroz pokretanje društvenih biznisa, te za razvoj lokalnih zajednica, istaknuto je danas.

Poslušajte razgovor s Ivonom Mišković

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!