“Izuzetno je loša epidemiološka situacija i nadam se da neće otići u smjeru jednog lošeg scenarija kakav smo imali na početku korone u nekim europskim zemljama”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja FBiH, za Federalnu televiziju.

“Kapaciteti su već sada puni, broj zaraženih raste, sve to treba primiti, a mnogi slučajevi na naplatu dolaze tek za 2-3 tjedna. Ako nastavimo ovako i ako ne presiječemo sa vrlo restriktivnim mjerama sigurno je da možemo doći u taj scenarij.”

Kaže da od skoro samog početka vode krizu sa Federalnog kriznog stožera i uvijek je bila mogućnost jednog dijela mjera da donose i županije.

Ističe da zdravstveni sustav nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među zdravstvenim radnicima.

“Kapaciteti nisu bolnički kreveti, nama ne trebaju kreveti za covid. Trebamo imati respiratore, ali važnije je da imate središnji kisik i ljude koji će raditi u bolnici. Mi imamo vrlo limitiran kadar. Ono što smo mi uradili u ovoj godini, vjerujte da se mnogi vani čude. Znam da je kod nas mnogim teško priznati uspjeh ali mi smo jedina zemlja s jednim lockdownom. Mi smo imali neke srednje mjere, ovisno od situacije smo dodavali neke nove. Situacija je sada jako ozbiljna i moramo ići s restriktivnim mjerama. Smatram da moramo ići s izuzetno restriktivnim mjerama. Sutra ćemo opet o tome razgovarati na sastanku u Vladi FBiH. Uz premijera Novalića bit će i županijski premijeri.”

Na pitanje možemo li priuštiti novi lockdown i treba li nam on, Čerkez kaže da Vlada treba dati svoje mišljenje što se tiče ekonomskih mjera, a zdravstveno smo mu vrlo blizu.

Izvor: Grude.com

error: Content is protected !!