Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Federaciju BiH ponovo zadesila izvanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Nakon održanog sastanka o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke cjepiva, Novalić je na konferenciji za medije rekao da je očigledno riječ o novom valu epidemije koji pogađa i druge države.

– Na sastanku smo razgovarali o epidemiološkim mjera i cijepljenju koju će provoditi Federacija, nakon što je državni nivo rekao da ne može zadovoljiti naše potrebe – istakao je Novalić.

Dodao je da svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sustav ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja.

Novalić je naveo da te mjere značajno pogađaju gospodarstvo i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.

– Formirana je komisija koja će predložiti Vladi FBiH nabavku cjepiva, a ona će direktno pregovarati s dobavljačima uime Vlade – pojasnio je Novalić.

Naglasio da je cijena cjepiva neće biti ista kao u COVAX mehanizmu koji je zakazao, te da ne bi trebalo problematizirati pitanje cijene ukoliko želimo brzo nabaviti cjepivo.

– Učinili smo sve da čitav proces bude vrlo transparentan – kazao je Novalić.  

Sastanku su, osim premijera i zamjenika premijera FBiH, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i županijski premijeri i ministri zdravstva.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!