“Neka utihne oružje!”, poručio je papa Franjo nedugo nakon dolaska u Irak, prvi posjet jednog Pape u povijesti toj zemlji razorenoj ratovima i pogođenom pandemijom, pozdravivši kršćane koji su ostali ondje unatoč svemu.

Pod strogom zaštitom i krećući se sam s maskom zbog pandemije covida-19, 84-godišnji Papa stigao je kao “hodočasnik mira” kako bi utješio jednu od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, oslabljenu nasiljem i siromaštvom.

Tijekom boravka, koji će završiti u ponedjeljak nakon 1445 prijeđenih kilometara, ponajviše zrakom kako bi izbjegao područja u kojima se skrivaju džihadisti, Papa će ispružiti ruku i muslimanima na susretu s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim autoritetom mnogobrojnih šijita u Iraku i svijetu.

“Dosta je bilo nasilja!”

“Dosta je bilo nasilja, ekstremizma, netolerancija”, poručio je Papa. Dosta je bilo i “korupcije”, zbog koje su stotine tisuće Iračana mjesecima prosvjedovale potkraj 2019. Papa je i tada pozvao Irak da prestane vršiti represiju nad mladima koji traže pravdu.

Potrebno je “uspostaviti pravdu”, naglasio je Papa.

I da “nitko ne bude smatran građaninom drugog reda”, posebice ne kršćani, koji čine 1 posto populacije u toj zemlji, ni jezidi, manjina koju je mučila Islamska država prodavši tisuće njihovih žena u roblje. Papa je osudio i “nerazumna i nehumana barbarstva” počinjena u Iraku, drevnoj Mezopotamiji, “kolijevci civilizacije”.

Podsjetio je na “jako staro prisustvo kršćana u toj zemlji” gdje je po tradiciji rođen Abraham, zauzevši se za “njihovo sudjelovanje u javnom životu” kao “građana koji uživaju puna prava, slobode i odgovornost”.  Nakon političke etape posjeta, slijedi ona duhovna, popularnija.

Katedrala mučenika

Program je ambiciozan. Počet će molitvom u katedrali Naše Gospe od Vječnog Spasenja na kraju dana. Ta je crkva u središtu Bagdada bila na Sve svete 2010. poprište najkrvavije otmice kršćana u Iraku koja je završila s 53 mrtvih. Potom će se uputiti u Nadžaf, Ur, Erbil, Mosul i Karakosh: svaki put dočekat će ga samo nekoliko stotina ljudi, osim na misi u nedjelju na stadionu u Erbilu u Kurdistanu gdje se očekuje nekoliko tisuća vjernika.

Posjet se odvija uz jako stroge mjere sigurnosti. Irački kršćani tuže se, osim na sigurnosne i gospodarske probleme, i na diskriminaciju i slabu pomoć vlade pri povratu njihovih kuća i zemljišta koja im često oduzimaju razne milicije, ponekad i kršćanske, te ljudi bliski politici.

Ispružena ruka šijitima

Unatoč tomu, Papa poziva kršćane da ostanu ili se vrate u Irak, gdje ih je 400.000, prema 1,5 milijuna prije dvadeset godina. Po podacima zaklade “Pomoć Crkvi u nevolji”, vratilo se samo 36.000 od 102.000 kršćana koji su otišli iz sjevernog Iraka. Trećina ih planira napustiti zemlju do 2024. zbog straha od milicija i nezaposlenosti, korupcije i diskriminacije.

Povijesni trenutak dogodit će se u subotu kada će se Papa u svetom gradu Nadžafu sastati s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem (90), koji se nikada ne pojavljuje u javnosti i rijetko prima posjete.  Papa će sudjelovati i na molitvi u Uru sa šijitskim, sunitskim, jezidskim i sabejskim dostojanstvenicima.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!