Na području Saborskog u Karlovačkoj županiji više od 24 sata trajala je prava drama sa skupinom ilegalnih migranata u minski sumnjivom polju. 

U četvrtak nešto poslije 14 sati zaposlenik uprave šuma Ogulin obavijestio nas je da je na jednom šumskom lageru naišao na dvije osobe za koje smo kasnije ustanovili da je jedna bila mrtva, a druga ranjena. Utvrdili smo da se radi o stranim državljanima, ispričao je za središnji Dnevnik HTV-a Darko Bratić, načelnik PU karlovačke.

Neposredno u blizini mjesta gdje su našli migrante policija je naišla na još četiri osobe. U razgovoru s njima policija je doznala da su prolazeći kroz šumu naišli na minu koja je eksplodirala i pritom je ranila više osoba. Radi se o mini koja je postavljena u Domovinskom ratu na negdašnjoj crti razgraničenja.
Policija je pokušala locirati to mjesto. Termovizijskim kamerama i helikopterom krenuli su u potragu za migrantima, no zbog guste crnogorične šume to nije bilo moguće. Tijekom noći, helikopter je u jednom nadlijetanju uočio u šumi vatru. Stupili su u kontakt s osobama putem megafona te im poručili da se ne miču s tog mjesta. 

– Jutros su pripadnici ATJ Lučko prema poziciji na kojoj su se nalazile osobe napravili koridor širine 5 metara i u dužini 500  metara, razminirali ga i kroz taj koridor izvukli osobe, rekao je Bratić.

Radilo se o grupi od 16 osoba, pri čemu je jedna poginula, a šest ih je hospitalizirano u bolnici u Ogulinu. Dvije osobe su zadobile teže ozljede, četiri lakše, a ostali su smješteni u prihvatni centar za azilante.

Bratić je istaknuo kako dolaskom proljeća policija očekuje da će biti pojačan pritisak nezakonitih migranata na hrvatske granice. Poručuje da imaju dovoljan broj ljudi i tehnike kojom nadziru granicu te da će takve pokušaje osujetiti.

– Upozoravamo na pogibelji kojima se izlažu prilikom nezakonitog ulaska u Hrvatsku i prolaska kroz  naše područje koje ima i rijeka koje često znaju mijenjati vodostaj i biti pogibeljne, ima i minski sumnjivog područja. Apeliramo na sve koji imaju potrebu ući u RH da to čine na zato predviđenim mjestima, a to su granični prijelazi, zaključio je Bratić.

U ogulinskoj bolnici dvoje Pakistanaca

Ravnatelj ogulinske bolnice Davor Vukelja rekao je za Hinu da se kod njih liječe dvojica ranjenih Pakistanaca.

– Jedan je teže ranjen u trbuh. Operiran je i odstranjeno mu je strano tijelo. Još je na odjelu intenzivnog liječenja, ali je stabilno. Drugi je ranjen u koljeno, operiran je i dobro se oporavlja, rekao je.

Načelnik Saborskog Marko Bičanić rekao je za Hinu da policija danas iz zraka pretražuje šire područje Saborskog, tzv. migrantsku rutu. Dodao je da je područje općine razminirano svuda gdje se znalo da ima mina, ali sa šumama je mnogo teže jer se uglavnom radi o minski sumnjivom području.

Ploče s oznakama mina postavljene su uz putove, a budući da ih migranti izbjegavaju kako ih se ne bi primijetilo, moguće je da oznake nisu niti vidjeli.

– Žao mi je tih ljudi, nadam se da će se migrantski problemi uskoro riješiti jer, koliko god se mi žalili da nam nije lako s migrantima, njima je puno teže, rekao je Bičanić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!