Papa Franjo tražio je od vjerskih čelnika muslimana i krašćana da ostave po strani vjerske animozitete i da zajednički rade na miru i jedinstvu na međureligijskom sastanku u tradicionalnom rodnom mjestu Abrahama.

-U ovome je istina religioznosti: slavite Boga i volite svog susjeda – poručio je on skupu.

Franjo je u subotu doputovao u ruševine Ura u južnom Iraku kako bi poslao poruku međuvjerske tolerancije i bratstva tijekom prve posjete jednog Pape Iraku, zemlji razdiranoj vjerskim i političkim podjelama.

Uz veličanstveni hram u blizini, Franjo je poručio vjerskim čelnicima da je ispravno što su se okupili u Uru “vraćajući se našim korijenima, izvoru Božijeg rada, rodnom mjestu naših religija“, kako bi se zajednički molili za mir kao djeca Abrahama, poslanika zajedničkog za muslimane, kršćane i Židove.

– S ovog mjesta, gdje je vjera rođena, iz zemlje našeg oca Abrahama potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje profanirati njegovo ime mržnjom prema našoj braći i sestrama. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni u vjerničkom srcu: oni su izdajice religije – kazao je Franjo.

Naglasio je da nikada ne može biti mira dok Iračani gledaju na ljude drugih vjera kao na “ostale“.

-Mir nikada ne traži pobjednike i gubitnike, nego braću i sestre koji se, zbog svih nerazumijevanja i rana iz prošlosti, otiskuju na putovanje od sukoba do jedinstva – izjavio je papa Franjo, prenosi AP.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!