Talijanska unija, koja zastupa interese talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, upozorila je u pismu slovenskom premijeru Janezu Janši da će najavljeno novo zaoštravanje režima na granici zbog pandemije imati negativne posljedice na prekograničnu suradnju te pozvala da se nađe alternativno rješenje.

Slovensko-talijansko pogranično područje i područje Istre povezuje tijesna suradnja, ta su područja isprepletena, a nove bi mjere mogle imati teške posljedice za prekograničnu suradnju i plodne odnose, navedeno je u pismu slovenskom premijeru, prenose slovenski mediji.

Talijanska unija pozvala je zato slovensku vladu da se predlože alternativne mjere, odnosno izuzeci za sustav prijelaza granice za lokalno stanovništvo koje živi uz državne granice.

Slovenska vlada u četvrtak je zbog širenja broja zaraženih koronavirusom novim varijantama donijela mjere za zaoštravanje kontrole ulaska u zemlju. Tako se od ponedjeljka uvode kontrolne točke na granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Na granici s Italijom bit će cijeli dan otvorena tri granična prijelaza, a dio dana i malogranični prijelazi za lokalno stanovništvo. Novost je i to da će od 15. ožujka negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, morati imati svi koji prelaze granicu, čime se ukidaju prijašnji izuzeci i povoljniji režim ulaska za radne migrante, one koji u Sloveniji imaju zemlju, dolaze zbog obrazovanja ili zbog skrbi za imovinu i slično.

Neće se morati testirati samo djeca mlađa od 13 godina, ali negativan test moraju podnijeti oni koji ih voze.

Negativni test na koronavirus ne stariji od tjedan dana pri ulasku u Sloveniju trebat će imati i oni koji ulaze iz Hrvatske.

Uz to, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će u iduća dva tjedna vlada objaviti natječaj za nabavu 50 kilometara dodatne žičane ograde koja bi se postavila na granici s Hrvatskom zbog opasnosti ilegalnih migracija.

On je rekao kako se nada da će se žičane barijere na više sektora granice početi postavljati ovog proljeća te da je za kupnju ograde iz proračuna osigurano 6 milijuna eura.

Slovenska policija ove je godine zabilježila već 306 ilegalnih prelazaka granice, što je dvostruko manje nego lani, kazao je Hojs, ali je upozorio da ne sumnja da će se broj ilegalnih prelazaka na proljeće povećati.

– Prema mojim informacijama u BiH je trenutačno oko 15.000 migranata koji žele u Europsku uniju, a još ih je 8000 u Srbiji. Bude li ovog proljeća opseg nezakonitih migracija sličan lanjskom, Slovenija će za pomoć zamoliti i policije drugih država, kazao je Hojs, dodajući da je nekoliko takvih dogovora s drugim državama u završnoj fazi, prenijeli su slovenski mediji.

Izvor: HRT

error: Content is protected !!