U posljednja 24 sata Hrvatska bilježi 394 nova slučaja zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je 6,5 posto. Nažalost, preminulo je još petero oboljelih. Danas se u bolnicama liječi 767 pacijenata, što je 29 više nego jučer. Na respiratoru ih je 74, dvoje više nego jučer.

Epidemiologinja Dijana Mayer za Dnevnik u podne HTV-a komentirala je tjedni porast broja zaraženih.

– Porast je zapravo odraz popuštanja epidemioloških mjera. Od ponedjeljka su otvorene terase kafića i restorana, primijećena su grupiranja ljudi. Znamo da su ljudi jedva dočekali da mogu izaći na sunce, da se mogu družiti, ali molimo građane da se pridržavaju mjera, da stolovi budu udaljeni tri metra, da sjede jedan od drugoga metar i pol. Znamo da je to teško u praksi, ali apeliramo na građane da se maksimalno pridržavaju mjera, kazala je.

Što je u idućim danima pred nama, s obzirom na to da situacija u okolnim zemljama ne daje razloga za optimizam?

– To nas zabrinjava jer sve države u našem susjedstvu imaju porast novooboljelih, bez obzira na čak i strože mjere nego što imamo mi. Svjedoci smo i dnevnih migracija sa susjednim državama, tako da je oprez i dalje nužan, pogotovo građana koji nisu građani RH, a koji dolaze k nama, bilo zbog odmora, bilo zbog poslovnih razloga, dodala je.

Očekuje i veći porast oboljelih od trenutačnog. Nošenje maske i socijalnu distancu i dalje, apelira, treba prakticirati.

Rekla je kako su sve hrvatske županije počele cijepiti prema planu i programu u drugoj fazi cijepljenja.

– Sljedeći tjedan nam dolazi 109 tisuća doza. Vjerujemo da ćemo potrošiti sve doze, poručila je.

Raste broj cijepljenih građana

Pozitivno je što raste broj cijepljenih građana i sve je više mjesta u Hrvatskoj u kojima na red dolazi opća populacija. U riječkoj dvorani Zamet cijepilo se 500-tinjak osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, masovnije cijepljenje nastavit će se svake subote. U Velikoj Gorici cijepljeno je 350 građana, a u Karlovačkoj županiji utrošeno je 630 doza Pfizerova i AstraZenecina cjepiva.

Policija dežurala kod HNK

Policija i prometni redari sinoć u dežurali u Zagrebu kod Hrvatskog narodnog kazališta kako bi se spriječilo masovno okupljanje mladih. Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Zagreba. Među nizom mjera koje su i prije bile na snazi sada je tu i preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja, a mjere vrijede do 31. ožujka.

Lockdown u Srbiji

Srbija, koja je po broju cijepljenih u samom europskom vrhu, ima velik porast broja zaraženih, jučer 3 i pol tisuće. Stoga su vlasti ovaj vikend zatvorile zemlju. Do sutra u 6 ujutro rade samo trgovine, ljekarne i benzinske postaje. Ipak, neke europske države ubrzavaju cijepljenje, među njima i Mađarska nakon što joj je isporučeno kinesko cjepivo Sinopharm. Samo ovoga tjedna ukupno će biti cijepljeno čak 400 tisuća ljudi, a gotovo 900 tisuća dobilo je barem jednu dozu.

Kritično u Češkoj, ipak – planirani prosvjedi

U Sjedinjenim Državama, koje su epidemijom najteže pogođena zemlja, masovno cijepljenje omogućilo je otvaranja restorana, kazališta i kina. Ponovno bi se trebali otvoriti i zabavni parkovi.

Senat je odobrio tisuću i 900 milijardi dolara vrijedan paket pomoći za oporavak od pandemije.

U Europi je pak i dalje kritično u Češkoj koja, zbog velikog rasta broja zaraženih, traži pomoć susjednih zemalja.

Bez obzira na to, u Pragu su najavljeni prosvjedi protiv strogoga zatvaranja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!