Hrvatska liječnica i znanstvenica Alemka Markotić kazala je u Dnevniku Nove TV kako se pomno promatra situacija u regiji, ali i cijeloj Europi. “Brojke rastu iznimno brzo. Svaka zemlja pokušava pratiti svoje specifičnosti i prema njima donositi mjere. Sada smo među najboljima u Europi. ECDC je pokušao dati nake zajedničke smjernice, no svi su rekli da ima previše različitosti među zemljama”, kazala je Markotić.
 
Na pitanje pridržavaju li se Hrvati mjera kazala je kako sustav mora djelovati, ali je svaki pojedinac odgovoran za svoje ponašanje. “Ljudima je teško funkcionirati u ograničenom prostoru i s puno mjera, ali evo, nekako uspijevamo”, rekla je. Istaknula je kako je Hrvatska provela istraživanje o cjepivima koje je od nas zatražila i Europska agencija za lijekove.
 
 “Sutra ćemo predstaviti istraživanje s vrlo zanimljivim rezultatima. Nakon druge doze je recimo primjećeno nekoliko puta veći titar (antitijela, op.a.) kod određenog broja ispitanika. Rezultati su dobri i zahvaljujući nekim novim spoznajama EMA je zatražila da podijelimo s njima ta istraživanja”, kazala je.  Otkrila je kako će se Johnson i Johnson cjepivo koje se primjenjuje u jednoj dozi, početi distribuirati početkom travnja, piše Večernji. 
 
Osvrnula se i na slučajeve smrti nakon cijepljenja u Austriji i rekla je kako zasada nema podataka da su zabilježene smrti ili plućne embolije koje bi bile uzrokovane cjepivom.  Na pitanje kakav nas Uskrs očekuje, rekla je kako svi želimo da on bude relaksiran, ali to ovisi o nama samima. “Mjere su važne, trebamo ih se držati kako bi stvari ostale pred kontrolom”, rekla je Markotić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!