Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.

– Pošto postoji potreba antivirusnog liječenja SARS-CoV-2, ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati, navodi u priopćenju Wendy Painter, dužnosnica u Ridgeback Biotherapeutics.

Merck je krajem siječnja prekinuo rad na dva potencijalna cjepiva protiv covida-19, ali nastavlja istraživanja dva lijeka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen s američkim tvrtkom Ridgeback Bio. Lijek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, navela je tvrtka u subotu na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti. Druga faza testiranja je provedena na 202 pacijenata koji nisu bili hospitalizirani, a imaju simptome covida-19. 

– Obećavajući su rezultati ovog istraživanja, posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju covid-19 u početnoj fazi i koji su primili molnupiravir, tvrdi William Fischer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Sveučiištu Sjeverne Karoline.

Merck radi i na lijeku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50% smanjio rizik od smrti ili zatajenja dišnog sustava kod hospitaliziranih pacijenata s umjerenim ili teškim oblicima covida-19, ojavila je tvrtka krajem siječnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!