Kokain u dolinu Neretve stiže preko Luke Ploče u kontejnerima banana. Upravo je taj narkolanac uspjela prekinuta PU dubrovačko-neretvanska čiji su djelatnici i u nedjelju na području Opuzenu zaplijenili oko 100 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u skladištu jedne tvrtke, koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kojom prilikom su uhićene četiri osobe dok je petoosumnjičeni državljanin Italije od ranije bio u pritvoru. Tako dolazimo do bilance od gotovo 250 kilograma kokaina, koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske, te osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju.

GDJE JE ŠEF?

​Tako su​ tijekom dana u nedjelju uhićene još tri muške osobe, iz Metkovića, Komina i Zagreba, pretražene su kuće, poslovni prostori i gospodarski objekti, koji se dovode u vezu s mogućom preprodajom kokaina. Doznajemo da su dvojica uhićenih lučki radnici koji su “istovarali” i “otpremali” kokain koji je u Ploče stigao u kontejnerskoj pošiljci banana. Jesu li dokeri radili sami ili su imali “šefa” unutar luke, vrijeme će pokazati. No za pretpostaviti je da su uhićenjima koncem siječnja nižerangirani izvršitelji narkoposlova na terenu obezglavljeni, pa je tako kontejner s bananama završio u skladištu firme prije negoli je iz njega uzet kokain.

Za pretpostaviti je kako se ova inače uzorna obiteljska tvrtka ne bi našla na ilegalnoj narkoruti preprodavača kokaina da nije bilo uhićenja koncem siječnja u Metkoviću, jer bi ga narkodileri već uzeli u Luci Ploče.

Podsjetimo, USKOK je do sada teretio četiri hrvatska državljanina, M.J., S.J., R.G., Z.E., te talijanskog državljanina da su u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz Luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 146 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Svatko je u navedenom “zločinačkom udruženju” imao točno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora i tajnih praćenja krijumčarske mreže. Međutim, unatoč opsežnoj istrazi policija i USKOK još uvijek nisu uspjeli dokučiti otkuda, odnosno kojim kanalima je kokain stizao u Luku Ploče.

Policija je došla do saznanja da je kontejnere s bananama i kokainom u Luci Ploče od prošle godine propuštao bez kontrole carinik Z.E., za što je primao navodno 40 tisuća eura. Naknadno je i on uhićen te se nalazi u pritvoru po nalogu USKOK.

Kokain su zatim iz paketa banana vadili M.J. i R.G. da bi ga kasnije R.G. (44) koji je postupajući po nalozima prvoosumnjičenog M.J. i drugoosumnjičene S.J. dalje dilao, među ostalim i četvrtoosumnjičenom Talijanu A.M. koji je krajem lipnja prošle godine uhapšen u Baćini kod Ploča s 25 kilograma kokaina, procijenjene vrijednosti oko 17 milijuna kuna.

Uz petoricu okrivljenika od ranije poznatih policiji i USKOK-u na popisu su se tako našla još trojica, koji se također sumnjiče za počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, za što je propisana zatvorska kazna od tri do petnaest godina.

PIŠE STANISLAV SOLDO/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!