Ankasi, koji je bio iskusni obavještajac, likvidiran je 3. ožujka nakon što se dovezao automobilom do svoje kuće. Sumnja se da su ga dvojica ubojica pratili na motociklu.

Peruanski agent Uprave za borbu protiv droga (Dirandro) Gregorio Ankasi (49) izrešetan je ispred svog doma u Limi, a on je bio ključni istražitelj i svjedok koji je razbio narkogrupu Sarajlija Davida Cufaja i Smaila Šikala.

Radi se o moćnom balkanskom narkokartelu koji je za vrlo kratko vrijeme preuzeo jednu od najisplativijih ruta za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Europu. Radi se o mladićima iz sarajevskog naselja Buča Potok koji u Bosni i Hercegovini nisu kažnjavani, piše Avaz.

Iskusni operativac

Ankasi, koji je bio iskusni obavještajac, likvidiran je 3. ožujka nakon što se dovezao automobilom do svoje kuće. Sumnja se da su ga dvojica ubojica pratili na motociklu. Kada se policajac parkirao i izašao iz vozila oni su otvorili vatru na njega. Radi se o metodu likvidacije koji je prva počela koristiti talijanska mafija, a vrlo brzo su je preuzeli i južnoamerički karteli pa i balkanske kriminalne organizacije.

On je još bio živ kada su radnici obližnje praonice dotrčali do njega da mu pruže pomoć. Dao im je svoj mobitel i zamolio da jave njegovoj obitelji da je upucan. Odvezen je odmah u bolnicu, ali je na putu do nje podlegao ozljedama.

Pljačka je kao motiv isključena jer mu napadači nisu ukrali ni automobil, ni novčanik i druge osobne stvari koje je imao kod sebe.

Peruanski mediji navode da je ovaj policajac imao velike zasluge u borbi protiv organizirane trgovine drogom i da je bio ključni svjedok na suđenju trgovcu kokainom Cufaju, koji je u siječnju prošle godine osuđen na 17 godina zatvora.

Osim uhićenja Cufaja, mediji spominju i druge slučajeve na kojima je radio Ankasi. Navodi se da je ubijeni agent između ostalog istraživao i navodnu mrežu korupcije u redovima policije.

Portal Exitosanoticias podsjeća da je Cufaj imao ulogu koordinatora isporuke više od dvije tone kokaina u Europu, a nakon što je on uhićen rutu je preuzeo Šikalo.

Inače, Cufaj je rođen na Kosovu, a odrastao je u Sarajevu gdje se sa Šikalom uspješno bavio boksom. Bio je čak i prvak u kadetskoj konkurenciji u BiH. U siječnju 2017. godine uhićen je u Peruu zbog pokušaja šverca tovara kokaina vrijednog 174 milijuna dolara.

U vezi s misicom

Cufaja je policija označila kao financijera, koordinatora i supervizora ove pošiljke čija je krajnja destinacija bila Europa. Usprkos tome sudac mu nije odredio pritvor, pa se Cufaj ubrzo našao u bijegu!

Početkom 2020. godine Cufaj je u odsustvu osuđen na 17 godina i samo dva tjedna kasnije uhićen je u peruanskom gradu Callao. Uhitili su ga agenti specijalne policije koja se bavi isključivo raskrinkavanjem narko-dilera Škorpion.

On se i danas nalazi na slobodi, a u vezi je s tamošnjom misicom s kojom navodno ima jedno dijete. 

Izvor:dnevnik.ba

error: Content is protected !!