Glumica Ornela Vištica, koja je danas članica ansambla kazališta Kerempuh,uvijek se rado sjeća svog bezbrižnog djetinjstva koje je provela u rodnom Mostaru, a sada je jednu crticu na Instagramu posvetila i rijeci Trebižat i opisala što za nju znači odrastanje uz rijeku.

Dugo sam se osjećala “malenom”, u smislu ne mogu dohvatiti čašu, zeza me ta petla/ žniranci/ šnjure na tenisicama, ne mogu dohvatiti četku za kosu. Molila sam baku da me uči paliti vatru, molila sam mamu da me uči čitati, molila sam kako da zavežem te žnirance/petle/ šnjure na cipelama. I kako da riješim tu rupicu na haljini, molila sam da me uče kako se konac uvlači u iglu.

Smatrala sam kako sama moram riješiti tu rupicu na haljini. Pletenicu sam pokušala plesti sama na lutki, zatim na svojoj kosi. Otkrila sam jednu stolicu po kojoj sam se penjala do kuhinje da dohvatim čašu za vodu. Nisam voljela da mi mama pomaže oko školskih zadaća, sve sam htjela sama. Borila sam se u školi da me prozovu, stalno mi je ruka bila u zraku. Neznanje bi za mene bilo sramotno. Torba je bila prilično teška. Sjećam se kako bih nosila malo na lijevom pa na desnom ramenu.

Pa malo zastanem, pa korak po korak. Pomoć nikako nije bila opcija. Voljela sam sam osnovne boje oko sebe plavo, crveno i žuto. Činile su mi se oduvijek svoje, snažne. Nakon trčanja uz rijeku ili plivanja imala sam nalete crtanja, kreativnosti, pisanja, glume. Kao rijeka Trebižat. Svoja. Odrastati uz rijeku Trebižat bila je sloboda i snaga, napisala je 31-godišnja glumica i objavila fotografiju iz djetinjstva kada je bila još mala djevojčica. U jednom intervju je opisala kako je izgledalo njezino djetinjstvo u Mostaru sa samohranom majkom, prenosi Večernji list.

Majka me odgajala strogo, morao se znati red i osjećaj za odgovornost. Kao tinejdžerica nikad nisam smjela kasniti, nikad lagati. Morala sam učiti i izvršavati svoje obveze na vrijeme i sve što sam mogla morala sam raditi samostalno. S druge strane, omogućila mi je sve za što je mislila da mi je potrebno i nikada mi ništa nije nedostajalo, a osobito je poticala moje talente, opisala je Ornela.

/HMS/

error: Content is protected !!