Europski parlament velikim je brojem glasova ( 658 za, 26 protiv, 13 suzdržanih) podupro ukidanje imuniteta zastupniku Valteru Flegi. Zahtjev za ukidanje imuniteta uputio je EP-u Županijski sud u Rijeci u veljači 2020. u vezi s kaznenim postupkom koji je u tijeku pred Kaznenim odjelom Županijskog suda u Rijeci.

Kazneni postupak vodi se zbog zloupotrebe položaja između 2010. i 2013., u vrijeme kada je zastupnik Flego bio gradonačelnik Buzeta. Za zastupnika EP-a izabran je 2019.

Odbor za pravna pitana EP-a smatrao je da se kazneno djelo ne odnosi na izražena mišljenja ili glasovanje Valtera Flege u sklopu obnašanja njegovih dužnosti, niti je navodno kazneno djelo izravno povezano s obavljanjem dužnosti u svojstvu zastupnika u EP-u.

Svrha je zastupničkog imuniteta zaštititi Parlament i njegove zastupnike od pravnih postupaka u vezi s aktivnostima koje se provode pri obavljanju zastupničkih dužnosti, a Parlament nije dokazao da je predmetni sudski postupak pokrenut da se zastupniku Flegi nanese politička šteta u obavljanju njegovih zastupničkih dužnosti, stoji u obrazloženju odluke Odbora za pravna pitanja koji je odlučio da se Flegi ukine imunitet.

Tajnim glasovanjem ta je odluka Odbora za pravna pitanja prihvaćena velikom većinom (658) glasova. 

EP izglasao ukidanje imuniteta katalonskim zastupnicima

Europski parlament ukinuo je parlamentarni imunitet za troje katalonskih zastupnika, koje španjolske vlasti optužuju za pokušaj odcjepljenja Katalonije.

Europski parlament u utorak ujutro objavio je rezultate tajnog glasanja koje je provedeno u ponedjeljak. Za ukidanje imuniteta bivšem predsjedniku Katalonije Carlesu Puigdemontu te nekadašnjim ministrima u katalonskoj vladi Clari Ponsati i Toniju Cominu glasalo je 404 zastupnika, 247 bilo je protiv, a suzdržanih 42 zastupnika Europskog parlamenta.


Ova odluka Europskog parlamenta znači da bi belgijsko pravosuđe moglo ponovno razmatrati španjolski zahtjev za izručenje Puigdemonta i Comina, koji su se 2017. zatekli u Belgiji, a sličan postupak mogao bi početi na sudu u Škotskoj, gdje je u to vrijeme boravila Clara Ponsati.

Tih troje zastupnika Europskog parlamenta već su prije najavili da će se žaliti Sudu EU-a ako im se ukine imunitet. Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i mnogi zastupnici pozivali su da se politička pitanja ne trebaju rješavati na sudovima.

Prije glasanja, tri najveća zastupnička kluba, EPP, socijaldemokrati i liberali, koji zajedno imaju 417 zastupnika, pozvali su svoje članove da glasaju za ukidanje. Zeleni i zastupnici Ljevice pozvali su da se glasa protiv.

Troje katalonskih zastupnika izabrano je u Europski parlament 2019. godine. Španjolska ih optužuje za organiziranje referenduma o neovisnosti Katalonije 2017., koji je bio zabranjen.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!