Vodopadi Kravica i Koćuša, spilje Vjetrenica i Ravlića pećina, biciklističke rute međunarodnog značaja, autohtoni poljoprivredni proizvodi, netaknute rijeke i jezera, srednjovjekovni stećci i kule samo su jedan dio velikog mozaika turističke ponude regije Hercegovine koja bi uskoro mogla biti podignuta na višu razinu, piše Večernji list BiH.

Prilika za oporavak gospodarstva leži upravo u boljoj promidžbi turističkih potencijala Hercegovine, ali kroz izradu strateškog plana održivog turizma koji će minimalizirati rizike za ekosustav.

Ciljevi projekta

Upravo s tom namjerom administracija SAD-a, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je nedavno petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH koji će, kroz poticanje suradnje među svim razinama vlasti, gospodarstva i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog utjecaja pandemije.

O ozbiljnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica kako je vrijedan čak 20 milijuna američkih dolara, a cilj je potpora dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota BiH.

Predstavnici USAID-a ovih su dana u Hercegovini, obavljaju razgovore s predstavnicima županijskih vlasti pripremajući teren za realizaciju projekta koji se, bez mnogo pretjerivanja, može nazvati kapitalnim, a koji bi trebao preporoditi turističku ponudu.

Ovoga tjedna u Vladi HNŽ-a o temi razvoja održivog turizma održan je sastanak s predstavnicima USAID-a, a županijski premijer dr. sc. Nevenko Herceg u izjavi za Večernji list kazao je kako je turizam strateška grana gospodarstva u županiji, doživio je svojevrsnu ekspanziju u Hercegovini, te je naveo kako upravo ova županija, ali i Hercegovina u cjelini, imaju značajnu kulturnu i prirodnu baštinu. Stoga ga raduje što međunarodne organizacije, poput USAID-a, daju prostor ovoj strateškoj grani ekonomije. Posebno je istaknuo potrebu da lokalne zajednice imaju svoje turističke organizacije, naglasivši kako je apsurdno da općine i gradovi nemaju takvo što.

Predstavnici USAID-a bili su i u susjednoj Zapadnohercegovačkoj županiji, a tom je prilikom predsjednik Vlade Zdenko Ćosić upoznao goste s projektima koji su u tijeku u području turizma, kao i onima koji se planiraju realizirati u budućnosti. Dodao je kako se nada da su prilikom obilaska turističkih atrakcija imali priliku vidjeti koliki turistički potencijal ima ova županija, koji je pak još uvijek nedovoljno prepoznat i iskorišten, što otvara različite mogućnosti za suradnju u projektima poput ovog. Voditelj USAID-ova projekta razvoja održivog turizma u BiH Ibrahim Osta prezentirao je pritom projekt naglasivši kako za cilj ima poticanje općeg ekonomskog rasta zasnovanog na turizmu i promoviranje društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno nasljeđe i prepoznatljivu prirodu BiH.

Poljoprivredni proizvodi

Inače, trajanje projekta razvoja održivog turizma u BiH je pet godina, a ima za cilj poticanje općeg ekonomskog rasta temeljenoga na turizmu i promoviranje društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno nasljeđe i prepoznatljivu prirodu zemlje. Aktivnosti ovoga projekta bit će usmjerene na proširenje autohtone poljoprivredne proizvodnje i srodnih izvoznih tržišta, uz istodobno očuvanje kulturnih i prirodnih dobara.

/HMS/

error: Content is protected !!