Sastanak ministrice MVP-a BiH s uvaženim ministrom vanjskih poslova Njemačke, ministrom Maasom pokazao je kako praktično izgleda iskorištavanje državnih institucija u promicanju osobnih, vlastitih partikularnih stavova koji nisu stavovi Bosne i Hercegovine, države koju predstavlja i čije interese treba zastupati, poručili su danas iz HNS-a BIH.

-Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ključna institucija u međunarodnom svijetu koja treba promicati interese i ciljeve suverene države. Ministrica Turković danas je demonstrirala da svoju državu, kao ni ministarstvo na čijem je čelu, ne promišlja na takav način.

Uvažena gospođa Turković pozvala je na snažno uključivanje OHR-a potpomognute SAD-om i novom administracijom oko pitanja reformi izbornog zakonodavstva. Uz gaf oko uključivanja Velike Britanije kao dijela EU (pitanje Brexita je već odavno završeno političko pitanje u EU), gospođa Turković javno, na sebi svojstven način,
traži od ministra Maasa intervencije OHR-a čineći teške diplomatske i političke propuste na europskom putu BiH.

Podsjećamo, Europska komisija je službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda Visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, i upravo to je jedan od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Schmidta.

Jednako važno, i Europska komisija i Europski parlament, naveli su kako reforme izbornog zakonodavstva kao jednog od prioriteta trebaju biti rezultat održivog rješenja kojeg će ponuditi domaći političari. Gospođa Turković nije propustila ni spomenuti navodno miješanje susjednih zemalja, a javno poziva direktno uključivanje drugih zemalja.

U vlastitom nepoznavanju elementarnih stvari, podsjećamo da bi gospođa Turković kao rođena Sisčanka, trebala znati da je RH već punopravna članica EU kojoj Bosna i Hercegovina treba pristupiti te da je u ovom trenutku RH ključna jugoistočna granica EU u širem kontekstu, počevši od pitanja sigurnosti, razmjene usluga i dobara,
migrantske krize te da ima posebnu odgovornost kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Postavljamo pitanje i veličanja ratnih zločina koje ministrica Turković koristi u svom javnom diskursu, iznova otvarajući ratne prošlosti i patnje obiteljima koje su direktne žrtve Turkovićkinih junaka. Još jedanput pozivamo uvaženu ministricu da se javno ispriča za takve stavove i javne istupe i ispriča se žrtvama i obiteljima stradalih. Nadamo se i da joj je ministar Maas dao istu sugestiju i savjet – navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!