U intervjuu o kojemu svi i dalje pričaju i pišu, Meghan Markle je ustvrdila da njezin sin Archie nije dobio titulu i nije postao princ zbog straha u Palači “koliko će biti tamna njegova koža”.

Više puta je ponovila kako njoj osobno nije bilo bitno da ima titulu, ali joj je bila važna zaštita, koju bi njezin sin s titulom dobio.

Izrazila je i stav da nije bilo na Palači da “odlučuje o Archijevom statusu” i da su mu se trebali pružiti jednaki uvjeti, te mogućnost da jednom sam odluči o svom statusu.

No, prema tvrdnjama iznesenim u britanskim medijima, Meghanin i Harryjev sin Archibald nije mogao postati princ po zakonu.

Britanci pišu o pravilu kojeg je 1917. uveo kralj George V., u kojemu stoji: Prinčevi i princeze su unuci monarha po muškoj liniji i najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa.

To znači da je Archie “previše daleko” u liniji nasljeđivanja da bi bio princ.

Ostaje činjenica da je kraljica Elizabeta, ipak, ignorirala ovo pravilo, pa je svo troje Williamove djece dobilo titule prinčeva i princeza, premda ju je, po pravilniku Georgea V., trebao dobiti samo najstariji, princ George.

Meghan je u intervjuu kazala da bi Archie titulom dobio i policijsku zaštitu, ali ni to nije pravilo. Policijsku zaštitu i pravo na financiranje iz državnog budžeta nemaju ni kraljičine unuke Eugenie i Beatrice, koje rade privatne poslove.

Archie bi, po zakonu, trebao dobiti titulu i postati princ na dan kada njegov djed, princ Charles, postane britanski kralj.

Titula treba uslijediti kad Archie postane unuk kralja po muškoj liniji, baš kako nalaže pravilo. Njegovi roditelji mogu odbiti titulu za sina, baš kao što je to napravio i princ Edward, kada su se rodila njegova djeca.

Piše M.P./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!