Razvoj novih tehnologija omogućio je i manjim zemljama ulazak u svemirsku utrku. Uskoro će im se pridružiti i Hrvatska. Znanstvenici, profesori i studenti povezani u Jadranskoj aero-svemirskoj asocijaciji pripremaju se za velik iskorak, lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir.

Perun 1 model je prvog hrvatskog satelita koji će, prođe li sve dobro vezano za istraživanje i razvoj, za oko dvije godine biti lansiran u svemir. Razvoj tehnologija omogućio je da i male zemlje, poput Hrvatske, uđu u svemirsku utrku.



Riječ je o ljudima koji svojim znanjem i entuzijazmom sudjeluju u tom pionirskom pothvatu. Gledaju prema svemiru i ne obaziru se na skeptične komentare.


– Očekuje se da će biti u svemiru otprilike četiri godine. U tom roku mnogo će puta slikati, četiri puta dnevno prolazit će iznad Hrvatske, oko Zemlje će dnevno proći 16 krugova, ističe Matija Makoter, dizajner satelita, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

– Možemo očekivati lansiranje 2023. Kada se to dogodi, bit ćemo među prvima koji smo lansirali prvi hrvatski satelit, ističe Filip Kisić, tehnički voditelj projekta, Visoko učilište Algebra.

Kamera koja će slikati Hrvatsku iz svemira proizvod je hrvatske pameti. 

– Pravilo je za taj prvi satelit da prvo treba naučiti mlade, a i odrasle i firme da mogu ući u svemirsku tehnologiju, govori Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije.

I to je zapravo dugoročni cilj ove priče, hrvatske tvrtke i mlade znanstvenike povezati s brzorastućom svemirskom industrijom, i to od hrane do novih materijala. Njihovo središte bit će u Sisku, gdje je već osnovan Centar za svemirske i inovativne tehnologije.

– Osnovna je ideja da taj centar bude spona između investitora i tvornica, odnosno firmi u svijetu, i da bi taj proizvod proizvodili u Sisku, ili županiji, govori Stevče Arsoski, v.d. Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju, Sisak.

Dok centar ne zaživi, treba pripremiti prvi hrvatski satelit za let u orbitu. Tako će, nadaju se, otvoriti sasvim novu dimenziju u razvoju Hrvatske.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!