Udruga Prijatelji životinja izvijestila je kako je njihovu peticiju, kojom žele zakonski zabraniti držanje pasa na lancu, do sada potpisom poduprlo više od 40.000 ljudi, a potporu njihovoj nacionalnoj kampanji dale su i strukovne veterinarske udruge.

Prijatelji životinja navode da su poslali dopis Vladi, koju su pozvali na hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja, te očekuju pozitivan odgovor.

Potpora njihovoj kampanji došla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine, Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske te brojnih drugih privatnih veterinarskih praksi.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak u pismu potpore kampanji napisao je da će njezina realizacija pridonijeti povećanju standarda zaštite i dobrobiti životinja u Hrvatskoj.

Iz Odjela veterinara male prakse Tatjana Zajec istaknula je da su psi društvena bića pa dugotrajno zatvaranje ili držanje na lancu može nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj ili psihološkoj dobrobiti.

Upozorili su da psi na lancu nemaju ni dovoljno igre i aktivnosti, niti ih se uči suživotu s drugim životinjama i ljudima, stoga su često opasni za sve oko sebe.

Veterinar Goran Spasovski istaknuo je kako psi na lancu, osim psihičkih poremećaja, imaju vidljivije i ortopedske probleme te probleme s kukovima, kralježnicom i mišićima.

Peticiju možete potpisati na ovom linku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!