U razgovoru za “Dnevni avaz” saborski zasutpnik MOST-a, Nino Raspudić, govorio je o svojoj incijativi da se Željko Komšić proglasi “personom non grata” u Hrvatskoj, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, položaju Hrvata u našoj zemlji, odnosima Bošnjaka i Hrvata te lokalnim izborima u Mostaru.

Maskota unitarista

Kao saborski zastupnik Raspudić ustrajava na zahtjevu da Hrvatska Željka Komšića proglasi personom non grata te blokira europski put BiH, sve dok se ne promijeni Izborni zakon. Upitan zašto misli da će takva politika ucjena polučiti rezultat i natjerati bošnjačke stranke da popuste pred zahtjevima HDZ-a BiH i, dodatno, ne brine li ga da s takvom retorikom dodatno pogoršava odnose između Bošnjaka i Hrvata, Raspudić je odgovorio:

– U pitanju su implicirane tri teze koje ne stoje. Krenut ću od posljednje – odnose Bošnjaka i Hrvata ne pogoršava moj zahtjev, već ih pogoršava politika preglasavanja Hrvata, točnije nametanja političkih predstavnika malobrojnijem narodu. Čemu to vodi? Jesu li tri prevare sa Željkom Komšićem ojačale BiH, produbile kod Hrvata privrženost njoj? Donijeli išta dobro Bošnjacima? Drugo, ne znam zašto se u priču sa mnom uvlače „zahtjevi HDZ-a BiH“. Njihova sestrinska stranka je najveći politički protivnik opcije koju zastupam. Ili mislite da je, naprimjer, i Zoran Milanović ili bilo tko drugi tko govori o dejtonskim načelima i poštivanju jednakopravnosti naroda u BiH eksponent HDZ-a? Treće, ne radi se o „ucjeni“, jer je ucjena koristiti poziciju moći da bi ste ostvarili neki dobitak na račun nečijeg tuđeg gubitka. Promjena Izbornog zakona, koja bi osigurala da brojniji narod neće određivati „predstavnike“ malobrojnijem, ne bi bila gubitak za BiH, već dobitak, učinila bi je pravednijom, stabilnijom i jačom. Unitaristi i njihova maskota Željko Komšić, jednako kao i separatisti, njihovo naličje, uništavači su BiH, a ja joj želim stabilnost na temeljenu na ustavnim osnovama kao preduvjet za napredak.

Raspudić je govorio i o tome zašto misli da je treći entitet dobro rješenje za BiH i odgovorio je li ga moguće realizirati.

– Teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, koja ne mora imati ovlasti entiteta, već može nastati i preustrojem Federacije u dva, teritorijalno diskontinuirana kantona, riješila bi nacionalna trvenja, silno pojednostavila i pojeftinila administraciju, riješila problem „Sejdić-Finci“, jer bi se iz tih jedinica birao po jedan član Predsjedništva bez obzira na nacionalnu pripadnost, dakle, jedan bi sigurno imao legitimitet predstavljati Hrvate, omogućilo konačno pravi politički pluralizam među Hrvatima, jer se ovako, iz straha od preglesavanja, homogeniziraju oko najjače opcije i, na koncu, mnogi i „stisnutog nosa“ glasaju za famozni HDZ BiH. No, to se ne može realizirati u stanju gdje je i reguliranje Izbornog zakona, koje bi onemogućilo preglasavanje malobrojnijeg naroda, u bošnjačkoj javnosti doživljava kao „fašizam“.

Bošnjački koncept

Raspudić kaže kako je netočna teza o sukobu građanskog i nacionalnog u BiH. -Na sceni imamo sukob tri nacionalna koncepta, od kojih jedan, bošnjački, koristi „građansku“ priču kao krinku, primjećuje.

Upitan je li uopće moguće zagovarati građansku BiH, bez da to bude „bošnjački nacionalni koncept“, Raspudić je kazao:

– Ali to jeste prvenstveno bošnjački nacionalni koncept predominantno zagovaran od Bošnjaka. Koliko to Srba i Hrvata želi građansku BiH? Tragedija naše generacije je što je na koncu hladnog rata, u situaciji propasti komunizma i raspada Jugoslavije, taj politički konflikt prerastao u ratni. Krhki kompromis je postignut u Dejtonu, pod vanjskim pritiskom. Umjesto da se na tom kakvom-takvom temelju nastavila graditi država i razvijati društvo, krenulo se drugim putem – intervencijom međunarodne zajednice u Izborni zakon nakon 2000. koja se poklapala s iluzornom strategijom bošnjačkog nacionalizma u građanskoj oblandi. Time su se samo ojačale centrifugalne sile, Hrvati su se sve više gurali protiv BiH, a Srbi su se učvrstili u uvjerenju da je pravedna zajednička država nemoguća. I danas smo tu gdje jesmo.

Raspudić smatra i kako izbor Joe Biden za predsjednika SAD ništa neće promijeniti u odnosima prema BiH.

– No, ako netko ima iluzija da će mu Biden ili bilo tko izvana riješiti problem u državi ili ostvariti nacionalne ili ideološke fantazije, tko sam ja da mu razbijam snove, upitao se Raspudić.

Komentirao je i politiku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića prema BiH.

– Politika predsjednika Milanovića prema BiH je dobronamjerna i prijateljska. Neki očito brkaju bošnjačku unitarističku politiku, kojoj se Milanović suprotstavlja, s BiH kao takvom, kazao je Raspudić.

/HMS/

error: Content is protected !!