Prema podacima američkog Sveučilišta „Johns Hopkins“ Bosna i Hercegovina je uvjerljivo najlošija u regiji kad je riječ o smrtnosti od posljedica koronavirusa.

Naime, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno 49 mjesto (od 215 država) u svijetu prema ukupnom broju smrtnih slučajeva. U našoj državi do danas je preminulo 5.297 ljudi.

Međutim puno više zabrinjava podatak o smrtnosti među oboljelima. Čak 3,86 posto svih zaraženih koronavirusom u BiH premine.

Kod susjednih država taj postotak je daleko manji. Hrvatska ima postotak smrtnosti među oboljelima na razini od 2,27 posto. Slovenija još manje tek 1,99 posto. Susjedna Crna Gora 1,35 posto. Srbija je ponovo apsolutni lider u regiji sa 0,93 posto, piše Avaz.

Od BiH bolje rezultate liječenja pacijenata ima i Kosovo, gdje smrtnost iznosi 2,24 posto. Bolje stoji i Sjeverna Makedonija sa 2,98 posto, ali i Albanija 1,72 posto.

Dakle prema ovim podacima može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, što je izravna posljedica nerada vlasti na državnom i na nižim razinama vlasti. Jer BiH jedina u regiji nije bila u stanju nabaviti cjepivo za svoje građane, a liječnici su već ranije upozorili da nemaju pristup lijekovima koji se u svijetu koriste za liječenje oboljelih. O respiratorima ne treba ni govoriti, budući da će svoju presudu u ovoj aferi dati Sud Bosne i Hercegovine.

/HMS/

error: Content is protected !!