S pandemijom se države bore na različite načine, prema ozbiljnosti njihovih epidemioloških slika. U svijetu je trenutačno zaraženo više od 21,703.748 ljudi. To su potvrđeni slučajevi, a da bi ih potvrdili još više – u Njemačkoj građani više neće plaćati brze antigenske testove na koronavirus.

Njemačka je počela provoditi program besplatnog brzog testiranja. Svaki građanin ima se pravo jednom tjedno testirati. Tu su mjeru najavljivali kao velik iskorak, no prema prvim reakcijama s terena, provedba je, neočekivano za Njemačku, donijela neodumice u vezi s protokolom, ali i plaćanjima isporučiteljima testova. Djelatnici ljekarni, domova zdravlja i centara za testiranje zbunjeni su.

– Ne znamo kako sve skupa funkcionira. Naravno, testiranje dobro poznajemo, ali ne i cijeli sustav besplatnog testiranja: regulacije, plaćanje, kaže Martin Hoffmann, farmaceut iz Wiesbadena.

– Nemamo sustav kontrole. Građani imaju pravo jednom tjedno testirati se, sukladno s uredbom savezne vlade. Pozivamo ih da odmah ne preopterete sustav, dodaje Detlef Placzek, ravnatelj ureda za socijalnu zaštitu države Falačko Porajnje.

U Bosni i Hercegovini policija na ulicama u punoj opremi kontrolira prolaznike. Tko nema masku i na otvorenom, dobiva upozorenje. Stručnjaci najavljuju pogoršanje situacije. Kanton Sarajevo od petka navečer do ponedjeljka ujutro bit će zatvoren, radit će samo trgovine s nužnim potrepštinama.

U Srbiji su podaci također loši, danima se broj novozaraženih kreće oko 4000, a jučer ih je bilo i više. Očekuje se kako će i današnji broj biti velik. Najavljuje se prijevoz bolesnika iz Beograda u druge gradove. Već danima stručni dio stožera traži oštrije mjere, i na dulji rok. No, očito je da presuđuju drugi argumenti.

– Što se tiče mjera koje predlaže krizni stožer, praktično jedine dvije mjere koje su važne: cijepljenje i distanciranje, odnosno prekid svih kontakata koji nisu esencijalni, rekao je Goran Stevanović, ravnatelj Klinike za zarazne bolesti, Beograd.

Kina je najavila da će izdavati COVID putovnice svojim građanima, kako bi mogli putovati u inozemstvo.

U ponedjeljak je najveća zemlja na svijetu prijavila samo 8 novih slučajeva, i za sve njih navodi da su ušli u zemlju. Dakle, nema registriranog prijenosa na kineskom tlu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!