Uzbuna u kraljevskoj obitelji nakon intervjua Meghan Markle i britanskog princa Harryja. Novinski naslovi na Otoku govore o najvećoj krizi na britanskom kraljevskom dvoru još od abdikacije kralja Edwarda VIII. prije 85 godina.

Od svega što je izrečeno u razornom dvosatnom intervjuu sada običnih pučana koji žive u Kaliforniji, optužba za rasizam prema vojvotkinji od Sussexa i njihovu sinu, koji znakovito nikad nije dobio titulu princa, dugoročno je najveća opasnost za Buckinghamsku palaču.

– Britansku kraljevsku obitelj pratim i o njoj pišem 40 godina. Ni kod jedne od osoba koje joj pripadaju nikada nisam uočila ni trunku rasizma. Od svega iz tog intervjua koji teško mogu prožvakati, najteže mi pada komentar o rasizmu, rekla je Penny Junor, komentatorica kraljevske obitelji.

Intervju kod Oprah gledalo je 17 milijuna i 100 tisuća Amerikanaca, što je najveća gledanost još od prošlogodišnje dodjele Oscara, ne računaju li se sportski prijenosi. U Velikoj Britaniji je prosjek gledanosti dosegnuo 11 milijuna i 100 tisuća ljudi.

Otac Meghan Markle poručuje da je par pretjerao s davanjem intervjua. I da je s time trebao pričekati, s obzirom na poodmaklu dob i kraljice i princa Philipa. Ne misli da je kraljevska obitelj rasistička.

– Pretpostavljam, nadam se da je pitanje o djetetovoj boji kože i o tome koliko će tamnu put imati beba samo nečije glupo pitanje i ništa više. Prije nego rasizam, rekao je Thomas Markle, otac Meghan Markle.

– Kraljevska obitelj imala je nevjerojatnu priliku da usmjeri monarhiju prema 21. stoljeću, zauzme stav prema izdavačima tabloida i kaže – Hej, 60 do 70 posto stanovništva zemalja Commonwealtha izgleda poput Meghan, tako izgleda moderna monarhija! Nisu to učinili, kaže Leslie Carroll, autorica knjige “Američka princeza: Ljubavna priča Meghan Markle i princa Harryja”.

U večeras objavljenom službenom Kraljičinom priopćenju kaže se kako je cijela obitelj tužna nakon saznanja koliko su protekle godine bile izazovne za Harryja i Meghan. Rasne probleme, i ne samo njih, ocjenjuju vrlo ozbiljnima i, iako sjećanja variraju, poručuju, obitelj će se njima pozabaviti daleko od javnosti.

– Kraljica već desetljećima ima moto – nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj. Mislim, međutim, da u ovakvoj atmosferi i uz postojanje društvenih mreža ne može izbjeći komentar. Vjerujem da je njezina najveća briga da ne dolijeva ulje na vatru i pogorša situaciju, rekla je Angela Levin, autorica knjige “Harry, prinčeva biografija”.

Princ Charles, kojega je Harry optužio da ga je iznevjerio, u prvom javnom pojavljivanju nakon intervjua nije želio komentirati navode svoje snahe, pa ni onaj da je bila gurnuta na rub samoubojstva.

Tiražni tabloidi pitaju se je li intervju označio početak kraja britanske monarhije. Medijska trakavica se nastavlja…

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!