Ministar zdravstva Županije Sarajevo Haris Vranić iznio je podatak da je samo u prvih sedam dana ožujka bilo više pacijenata u COVID ambulantama, nego tijekom cijele veljače.

– Svaki treći testirani građanin je pozitivan na COVID – rekao je ministar Vranić iznoseći podatak da su bolnički kapaciteti puni i da je u njima trenutno smješteno 429 COVID pacijenata.

Prema procjenama Kriznog stožera, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će biti otvorena privremena COVID bolnica sa 100 kreveta, piše Faktor.

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u SŽ, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada SŽ je na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donijela odluku kojom se od petka u 20 sati pa do ponedjeljka do 7 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima osim djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, ljekarni, benzinskih crpki, zdravstvenih ustanova, javnog prijevoza, poručio je premijer SŽ Edin Forto.

Dodao je kako je ugostiteljskim objektima u navednom razdoblju dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23:00 sata. Sportska natjecanja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tijekom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. Forto je naglasio kako su sve ranije mjere i dalje na snazi.

Ova odluka donesena je temeljem analize Kriznog stožera.

Najavio je da će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija.

– Procjena struke je da su za širenje virusa najriskantnija razdoblja tijekom neradnih dana, odnosno tijekom vikenda, kada svjedočimo najvećem broju okupljanja i interakcije među ljudima. Zato je ova mjera i donesena. Ukoliko se svi budemo pridržavali donesenih mjera, možda ćemo već u idućem tjednu broj novozaraženih staviti pod kontrolu – zaključio je premijer Forto.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!