Srpski član i predsjedatelji Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bisera Turković u razgovoru sa njemačkim šefom diplomacije Haiko Msasom iznijela svoj ili stranački stav, a nikako stav BiH, te da bi želio da to zna i ministar Maas.

– Uz puno uvažavanje ministra inozemnih poslova Haiko Maasa i države Njemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR – istakao je Dodik upitan da prokomentira sastanak Turkovićeve sa Maasom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcioniranjem i za ostanak protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov odvjetnik.

– Želio bih još jednom da istaknem da naše protivljenje nema nekakve veze sa osobom Christiana Schmidta, kojeg Njemačka vidi na tom mjestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal. Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način – naglasio je Dodik, prenosi Srna.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!