U posljednja 24 sata zabilježena su 962 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3981. Među njima je 807 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 248061 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5625 preminulo, ukupno se oporavilo 238 455 osoba od toga 334 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14 537 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 403 628 osoba, od toga 7 499 u posljednja 24 sata.

Zaključno s jučerašnjim danom, u Hrvatskoj je utrošeno ukupno 273.128 doza cjepiva, a cijepljeno je 209.067 osoba. Prvu dozu primilo je 145.006 ljudi, a s dvije doze cijepljena je 64.061 osoba i za njih je cijepljenje završeno, rekla je primarijus Katalinić Janković. Opširnije

Znanstvenik Gordan Lauc u razgovoru za Studio 4 kazao je kako će se nove varijante virusa i dalje događati, a već postoje tisuće varijanti novog koronavirusa.

– Sve se varijante virusa malo razlikuju. To je kao da imate desetke različitih proteina, malo ih pokidate, a jedan se komadić promijeni. Međutim, imunitet vidi sve one druge. Dosad se nije pokazalo da je jedna od varijanti doista opasna, rekao je Lauc. Opširnije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je novinarima da ne postoji COVID putovnica, nego dogovor na razini EU-a o potvrdi o cijepljenju koja se upotrebljava samo u medicinske svrhe. Još nisu donesene odluke vezane za nju, o tome se razgovara.

– Svaki proizvođač ima svoju potvrdu o cijepljenju na temelju koje oni prate podatke o učinkovitosti cjepiva, nuspojavama itd., ali to nikako nije COVID putovnica. Dat je zadatak ECDC-u da se izradi “smart” pristup za izradu COVID putovnice, temelj će biti iskustva zemalja na osnovi kojih će se dati prijedlog Europskoj uniji, rekao je Capak.

Predsjednici devet zdravstvenih komora predstavili su proglas upućen zdravstvenim djelatnicima “Imaš znanje, budi primjer! Cijepi se!”.

Izvješća županijskih stožera:
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno 90 novih slučajeva zaraze, jedna je osoba umrla. U bolnici se liječi 61 osoba. 

● U Ličko-senjskoj županiji covid-19 otkriven kod 13 osoba. Bolnički se liječi 24 pacijenta.

● U Primorsko-goranskoj županiji 148 novih slučajeva zaraze.

● U Gradu Zagrebu 118 novih slučajeva zaraze.

● U Karlovačkoj županiji – 48 novih slučajeva zaraze.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 32 nove pozitivne osobe na COVID-19. Trenutno 26 osoba hospitalizirano.

● U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom utvrđena kod 38 osoba.

● U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano 12 novooboljelih, a 8 ljudi je na bolničkom liječenju.

● U Primorsko-goranskoj županiji 148 novozaraženih covidom-19. U bolnici na liječenju je 50 oboljelih, a devet bolesnika je na respiratoru.

● U Osječko-baranjskoj županiji 35 novih slučajeva zaraze. Na bolničkom liječenju su 54 pacijenta, od kojih je 12 na respiratoru.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 novozaraženih, umrla jedna osoba. U bolnici trenutno je na liječenju 8 pacijenta.

● U Zadarskoj županiji 31 novi slučaj zaraze. Na bolničkom liječenju 39 osoba, od kojih je troje na respiratoru.

● U Sisačko-moslavačka županiji je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Istarskoj županiji 13 novozaraženih u posljednja 24 sata. U bolnici na liječenju su 23 osobe. 

U Požeško-slavonskoj županiji je 8 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Koronavirus u svijetu
Srbija je, u iščekivanju preciznijih uputstava Europske unije, već pripremila digitalne certifikate o cijepljenju koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje izvan zemlje, priopćila je u srijedu srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

BioNTech bi mogao povećati proizvodni kapacitet cjepiva protiv bolesti covid-19 koje je razvio s američkim partnerom Pfizerom, na tri milijarde doza sljedeće godine, rekao je čelnik te njemačke biotehnološke tvrtke. Opširnije

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!