Slavni nogometni stadion u Rio de Janeiru, popularna Maracana, promijenit će svoj službeni naziv u stadion Edson Arantes do Nascimento – Rei Pele.

Odluku o promjeni imena stadiona donijele su vlasti brazilske savezne države Rio de Janeiro u utorak, a kako bi ona postala službena mora je potvrditi guverner države.

– To je dostojan ‘hommage’ čovjeku koji je zadužio brazilski nogomet i koji je nakon igačke karijere služio našoj zemlji, izjavio je zastupnik koji je pokrenuo projekt promjene imena stadiona.

Osamdesetogodišnji Pele, pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, odigrao je veliki broj utakmica za reprezentaciju upravo na Maracani, a na tom je stadionu 1969. godine postigao i svoj 1000. pogodak u karijeri.

Dosadašnje službeno ime Maracane bilo je Stadion Mario Filho po novinaru koji je 40-ih godina prošloga stoljeća lobirao za njegovu izgradnju.

Na tom stadionu odigrana su finala svjetskih nogometnih prvenstava 1950. i 2014. godine te je održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2016.

Iako je Pele legenda te po mnogima najbolji nogometaš svijeta, ne slažu se svi nogometni zaljubljenici u Riju kako je zaslužio da Maracana ponese njegovo ime. Neki smatraju kako je Mario Filho i dalje prikladnije ime, dok drugi misle da bi se, ako se već treba mijenjati ime stadiona, on trebao nazvati po nekome iz samoga Rija, a ne po Peleu koji je rođen u državi Minas Gerais, a većinu svog života proveo u Sao Paulu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!