Sanjin Musa, epidemiolog i šef službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Kriznog stožera, komentirao je za N1 tešku epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali prvenstveno u Sarajevskoj županiji.

“Ovaj trend porasta broja slučajeva koji je počeo sredinom veljače i dalje se nastavlja i brojke su u porastu. U Sarajevskoj županiji je situacija najteža, s obzirom na to da je učestalost obolijevanja preko 500 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je ozbiljan pokazatelj jedne epidemije koja je izvan kontrole i koja prijeti da će toliko opteretiti zdravstveni sustav da neće moći pružiti zdravstvenu uslugu svima kojima je potrebna u jednom trenutku. Potrebno je poduzimati i šire mjere kako bi se pokušale suzbiti povećane razine prijenosa među stanovništvom”, kaže Musa i dodaje:

“I kada se mjere uspostave i kada se brojke obore, one će se ponovo povećavati ako i dalje stanovništvo ne ostane privrženo svim mjerama. Važno je da se ograniče konatkti izvan vlastitog kućanstva. Ahilova peta u kontroli ovog virusa je veliki udio asimptomatskih prijenosa. Dakle, osobe koje nemaju simptome, a koje mogu da prenesu virus. To se prije svega odnosi na osobe mlađe od 30 godina. Oni ili nemaju simptome, ili imaju blage simptome, a bolest prenose.”

Je li klinička slika teža sada u odnosu na prošlu godinu? Pomjerena je i starosna dob obolijelih. Ima li među njima djece? Koliko djeca obolijevaju?

“Primjećujemo i sada i prije da se obolijevanje javlja u svim starosnim skupinama. Rizičnost raste sa dobi, iako kažem, komplikacije se mogu javiti i u mlađoj dobi. Što nije slučaj kod gripe. Mada kažem, kada se infekcija širi tako ona će zahvatiti ranjive i u mlađim skupinama. Oni koji imaju kroničnu bolest su oni koji imaju komplikaciju. I kod nas je činjenica da će među sojevima biti i oni koji su pod posebnom prismotrom. Jedan od njih je i britanski soj, koji je sada u većini Europe dominantan. To potvrđujemo u nekoliko županija. Za njega je karakteristično ubrzano širenje, 50 do 70 posto je zarazniji, ali je dobra okolnost da je težina kliničke slike, nije značajno promjenjena. Ali ako imate povećan prijenos virus će naći put i do ranjivih skupina. To se mora zaustaviti. Važno je spomenuti da cjepiva AstraZeneca pokazuju visoku razinu učinkovitosti protiv ovog soja”, istaknuo je Musa.

Počeo je proces imunizacije među zdravstvenim radnicima, ali su iz Tuzle poručili da neće krenuti u cijepljenje dok ne dođe i druga doza.

“Ovdje se javilo nekoliko problema u komunikaciji. Postavilo se pitanje zašto je kratak rok. Ovdje je riječ o pandemijskom cjepivu i sve one imaju kraći rok, a to je šest mjeseci. U ovom slučaju, kada je riječ o pandemiji i masovnom cijepljenju treba uzeti to u obzir, iako je kratak rok, kada je pandemija u pitanju i kod drugih je kratak rok. Cjepivo je složen biološki rok i tu se izgubi par mjeseci i dobijete kratak rok za primjenu. Kada je riječ o jamstvu, riječ je o cjepivu koje je donirano i za koju smo dobili od Ministarstva civilnih poslova od Vlade Srbije potvrdu da će doći i dodatnih 5.000 za drugu dozu cijepljenja. Dobit ćemo ovo cjepivo i putem COVAX mehanizma. Vrlo je važno da se nakon prve doze zaštita stvara nakon 2-3 tjedna i ona minimalno traje 12 tjedana. Preporučuje se da se u tom vremenu od 2-3 mjeseca dobije druga doza. Važno je da je zaštita vrlo visoka već nakon prve doze i da onima kojima je najpotrebnija pruža zaštitu”, rekao je Musa.

Najavljene su mjere za vikend. Djelomični lockdown. Je li se trenutna situacija može staviti pod kontrolu bez širokih mjera?

“Vrlo je teško epidemiju pred kontrolu bez širokih primjena mjera. Ove mjere će pomoći, ali treba znati, kada je riječ o ovoj bolesti, da ona ima dug period inkubacije. Ima jedan period u kojem se javlja u vrlo blagim oblicima. To je period od 2-3 tjedna. Uvijek imate kašnjenje u brojkama koje dolaze u odnosu na one koje su inficirane. Već sada u 9. tjednu u odnosu na 8. tjednu razina hospitalizacije je povećana za 30 posto. To su osobe koje su bile zaražene u prethodna dcva tjedna. Imate to zakašnjenje i morate činiti sve da smanjite prijenos u populaciji. Apeliramo na stanovnike da smanje broj kontakta izvan vlastitog kućanstva i da svi zajedno stavimo ovo širenje pod kontrolu”, istaknuo je Musa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!