Državljanin Bosne i Hercegovine Begzad Spahić uhićen je u toj zemlji zbog sumnje da je bio pripadnikom terorističke organizacije Islamska država, a Tužiteljstvo BiH u srijedu je zatražilo da mu sud odredi jednomjesečni pritvor.

Kako je tijekom dana potvrđeno iz sjedišta tužiteljstva u Sarajevu, Spahić (41)  je pod istragom jer postoje dokazi da je 2013. u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio postrojbama Islamske države (IS).

On je prvi put pod tom sumnjom uhićen 2017. u Turskoj, a u veljači ove godine 2021. izručen je BiH te odmah potom pritvoren po tjeralici koju je za njim raspisao općinski sud u Zenici, ali ne zbog terorizma nego zbog drugih kaznenih djela.

Portal Balkanska istraživačka mreža (BIRN), specijaliziran za praćenje pravosudnih procesa, objavio je kako je Spahić ponovo uhićen u utorak, kada je trebao izaći na slobodu iz pritvora u kojemu je bio od izručenja 11. veljače. Na izlasku su ga dočekali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli u pritvor Suda BiH.

Spahićev odvjetnik Senad Dupovac kazao je kako se ispostavilo da je kazneno djelo zbog kojega su njegovog branjenika tražili u Zenici zastarjelo pa je stoga donesena odluka da ga se pusti iz istražnog pritvora, no on na slobodi ipak nije proveo niti minute. “Prilikom izlaska na vratima ga je SIPA lišila slobode”, kazao je Dupovac.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Spahića za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine.

Mediji su ranije objavili kako je Spahić u Turskoj uhićen pod optužbom da je pripremao samoubilački napad u gradu Kilis, zajedno s četvoro državljana Azerbajdžana.

Odvjetnik Dupovac tvrdi kako je Spahić zbog toga i odslužio tri godine kazne u Turskoj te kako mu se za kazneno djelo terorizma stoga ne može ponovo suditi u BiH. 

Piše Hina

error: Content is protected !!