Američke vojne snage razvile su ‘integrirani sustav vizualnog povećavanja’ (IVAS) koji će njihovim vojnicima omogućiti veliku prednost u bliskoj borbi naročito kad je riječ o pješadiji.

Naime, razvili su posebne naočale montirane na kacigi koje vojniku omogućuju da vidi kroz zidove, ili primjerice kroz oklop bojnih vozila te mu na taj način pružaju potpunu svijest o situaciji u kojoj se nalazi te mogućim prijetnjama, prenosi Večernji list.

Uz pomoć njih, vojnici koji se obično nalaze na začelju oklopnog vozila imaju potpuni pregled gdje su i kamo se kreću.

Nadaju se kako će proizvesti desetke tisuća takvih naočala koje također vojnicima omogućuju da vide u mraku, što je iza nekog objekta, a čak mogu na leće projicirati i digitalne karte te druge podatke.

Posebno će biti od koristi u opasnim situacijama kada vojnici neće trebati napuštati bojno vozilo budući da će putem kamera instaliranih na njegovu oklopu imati pregled onoga što se vani događa.

To će umanjiti žrtve i promijeniti način djelovanja na terenu, uvjereni su u američkim vojnim snagama. Spomenute naočale gotovo su jednake onima koje već koriste i pripadnici američkih zračnih snaga u borbenim avionima. Kako točno izgleda spomenuti IVAS sustav možete pogledati ovdje.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!