Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru, a potom i kod spomenika u obližnjim Bogdanovcima, u srijedu je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se u spomen na 10. ožujak 1991. i postrojavanje više od 2000 pripadnika nenaoružanih odreda s područja bivše općine Vukovar u Bogdanovcima.

Komemorativnim programom i euharistijskim slavljem u crkvi sv. Filipa i Jakova odana je počast svim poginulim, nestalim i ubijenim hrvatskim braniteljima. Poslane su i snažne političke poruke.

Tomislav Josić, iz Savjeta za branitelje grada Vukovara, istaknuo je veliko nezadovoljstvo tugu Zakonom o izborima na lokalnoj razini prema kojoj nacionalne manjine imaju dvostruko pravo glasa za ista predstavnička tijela. S njim se složio i gradonačelnik Ivan Penava koji smatra da aktualna politika šteti hrvatskim braniteljima. 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako je u bivšoj državi trebala neizmjerno velika hrabrost i ljubav za stati nenaoružan i postrojiti se.

– Upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo slobodni Vukovar i slobodu Hrvatsku, rekao je Penava izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima rekavši kako zbog svega onoga što su učinili za Hrvatsku hrvatski branitelji nisu zaslužili da se manipulira Vukovarom i Domovinskom ratom, a za što, kako je ustvrdio, zasluga pripada aktualnoj, ali i prijašnjim Vladama.

Mnoge nas stvari bole, među kojima i popis stanovništva. To i promjena izbornog zakona odnosno izborni inženjering kojemu je pribjegao gospodin Plenković i aktualna koalicija gdje se ne može redovitim putem ostvariti volja građana je loše jer se radi na neravnopravnosti građana, kazao je Ivan Penava te ocijenio da je hrvatsko društvo u takvom stanju da se čak “diskriminaciji pokušava dati pozitivan predznak”.

– Za svoje suborce mogu garantirati da su to bili visoko moralni ljudi, imali su u sebi veliku dozu poštivanja i neprijatelja i svojih suboraca, rekao je Josip Jakobović, predsjednik UHDDR-a Vukovar.

– Mislim da neke stvari ne smijemo nikad zaboraviti, da trebamo težiti ka jedinstvu i zajedništvu branitelja i graditi bolju budućnost za mlade i za nas, rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Vukovar.

– Dobili smo kao nagradu, ja bih rekao, lijep naziv Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta, što jako lijepo zvuči, a u praksi smo dobili jako malo toga, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Vukovara.

Na 30. obljetnici postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima prisutan je i ministar obrane Mario Banožić koji je ovom prigodom istaknuo da su na današnji dan postavljeni temelji obrane domovine, ali i temelji hrvatske vojske koja je danas cijenjena u cijelom svijetu.

– Došli smo se zahvaliti hrvatskim braniteljima i članovima njihovim obiteljima zato što su bili spremni dati ono najvrijednije što su imali kako bi danas imali svoju državu. Imali su hrabrosti stati nasuprot višestruko jačem neprijatelju, ali je pobijedilo njihovo hrabro srce i vjera, poručio je ministar hrvatskih branitelja Mario Banožić.

Po njegovim riječima, kao primjer vojske koja je nastala na temeljima hrvatskih branitelja, Hrvatska vojska dana je cijenjena u svim mirovnim misijama u kojima sudjeluje.

– Mnogi su me pitali zašto branitelji protestiraju. Ja bih rekao da branitelji nisu nikada ti koji protestiraju već su izražavali nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom društvu. Najpotrebnije nam je sada zajedništvo koje smo imali prije 30 godina kada se stvarala hrvatska država, kazao je Banožić.

– Nama je sada svima bitan gospodarski, kulturni i društveni prosperitet i na tome trebamo raditi svi zajedno i tu ne treba imati podjela u društvu. Tko želi imati svoje mišljenje, ja ga uvijek pozivam da se uključi u društveno-političke procese i da svoj doprinos, poručio je ministar.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća podono spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, počast poginulima u Domovinskom ratu odana je i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu obližnjih Bogdanovaca u kojima je na današnji dan 1991. godine postrojeno oko 2.500 nenaoružanih branitelja s prostora bivše općine Vukovar koji su kasnije činili okosnicu 204. vukovarske brigade.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!