Pušači bi pandemiju morali shvatiti kao najozbiljnije upozorenje da odmah prestanu s tom lošom navikom, kažu zdravstveni stručnjaci. Studije pokazuju da je vjerojatnije da će pušači teže oboljeti pa čak i umrijeti zaraze li se koronavirusom nego nepušači. 


Pušenje oštećuje trepetljike, sićušne vlati nalik četkicama koje pokrivaju površinu plućnih stanica i stalno se ritmično gibaju.

– Oni su plućni sustav čišćenja otpada”, kaže pulmolog i internist Stefan Andreas, član Njemačke zaklade za pluća.

– Trepetljike guraju sluz i bakterijski talog prema gore kako biste ih mogli iskašljati.

To je vrlo važna funkcija ako vam pluća napadne koronavirus. Dobra je vijest da se trepetljike relativno brzo oporavljaju nakon prestanka pušenja

– Prestanak pušenja relativno brzo smanjuje rizik od teških simptoma covida. Ne iste sekunde, ali svaki dan sve više, kaže Andreas.

Isti savjet ima i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja ističe da su izgledi pušača da se zaraze koronavirusom veći i zbog toga što stalno primiču ruke ustima.

Nema nijednog djelića pluća kojemu pušenje ne šteti”, upozorava Andreas. Što više i dulje pušite, šteta je veća. Uključujući i ona trajna.

Premda prestanak pušenja smanjuje rizik od težih simptoma zaraze, on je i dalje veći nego u osoba koje nikad nisu pušile.

Taj je rizik za otprilike 30 posto veći za bivšeg pušača koji je 30 godina pušio kutiju cigareta dnevno (ili 15 godina dvije kutije), u odnosu na osobu koja nije nikada bila pušač, kazao je Andreas.

To znači da pušači i bivši pušači moraju posebno čuvati zaraze koronavirusom i poštivati sve mjere zaštite, zaključio je

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!