Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv Seada Ž. (58) iz Zenice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo ‘Prijevara u gospodarskom poslovanju’.

Optužnicom se Seadu Ž. na teret stavlja da je tijekom 2019. i 2020. godine kao direktor i predstavnik firme ‘Winsdour Group’ d.o.o. Zavidovići, koju je preuzeo tijekom 2019. godine, lažno prikazivao podatke i u devet situacija obrtnike i odgovorne osobe u različitim poduzećima doveo u zabludu i oštetio ih za određene iznose novca, robe i neplaćenih usluga, a kako bi sebi i ovom poduzeću pribavio protupravnu imovinsku korist.

U ovom razdoblju je, djelujući iz Tuzle i Živinica, bio u kontaktu sa devet osoba, obrtnika ili predstavnika različitih poduzeća iz Cazina, Bileće, Tešnja, Sarajeva, Živinica, Posušja, Livna i Banja Luke, ugovarao sa njima poslove koje nikada nije realizirao ili platio.  

U nekoliko situacija je obrtnicima lažno predočio da će im iz uvoza nabaviti CNC ili druge radne strojeve veće vrijednosti sa pripadajućom opremom, i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u novcu ili robi, što su ovi obrtnici i učinili, a radne strojeve nikada nije nabavio i isporučio. Također, na sličan je način ugovarao poslove određenih špediterskih usluga ili je uzimao robu koju nikada nije platio.

U devet točaka optužnice je navedeno da je ‘Prijevarom u gospodarskom poslovanju’ pribavio sebi ili poduzeću ‘Windsdour Group’ protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 153.000 KM.

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužiteljstva i optuženom produžio mjeru pritvora, koja može najduže trajati 18 mjeseci, sa provjerom opravdanosti pritvora svaka dva mjeseca.

U optužnici je predloženo da se po pravosnažnosti presude Seadu Ž. izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja funkcije direktora u pravnim osobama u BiH u razdoblju od pet godina, te da sud u presudi izrekne poništenje spornih pravnih poslova navedenih u optužnici. Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije su po nalogu ovog Tužiteljstva Seada Ž. uhitili 28. listopada 2020. godine, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.

Izvor: Hercegovina.info

error: Content is protected !!