Aktivist i stručnjak za zaštitu osobnih podataka Stjepan Perko podnio je u četvrtak Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv prijatelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i jedne nepoznate osobe kako bi primorao institucije da rasvijetle okolnosti pod kojima je Bandić umro.

Prijavom su obuhvaćeni Bandićevi prijatelji Gzim Redžepi i Sergije Ivanović koji su javno tvrdili da su bili s Milanom Bandićem kad mu je pozlilo u Ivanovićevoj kući na Vrhovcu, ali i Natalija Prica na čiju je obližnju adresu navodno stigla hitna pomoć. U prijavi se spominje još jedan nepoznati počinitelj.

Perko zaključuje kako postoji dovoljno javno dostupnih informacija koje upućuju na sumnju o postojanju kaznenog djela nepružanja pomoći, ali i nepružanja medicinske pomoći u hitnim slučajevima.

Tim potezom želi primorati policiju i tužiteljstvo da istraže sve okolnosti smrti jer temeljem objavljenih informacija u medijima smatra da postoji niz kontradiktornih činjenica koje upućuju na sumnju da Bandićevi prijatelji nisu nakon srčanog udara odmah nazvali hitnu pomoć.

– Kao građanin želim znati zašto u javnosti postoji toliko različitih verzija interpretacija događaja gradonačelnikove smrti, zašto s druge strane, ako se radi o najmoćnijoj osobi nakon Tuđmana, mi kao javnost ne propitujemo okolnosti kako je dotični gospodin preminuo”, rekao je Perko novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva gdje je predao prijavu.

To smatra pitanjem bezrezervne časti umrle osobe, a on kao građanin Grada Zagreba ima moralnu obvezu podnijeti kaznenu prijavu s obzirom na to da se iz nedoslijednih i kontradiktornih izjava ne može razabrati kad i gdje je gradonačelniku pozlilo ni tko su “akteri događaja”.

U kaznenoj prijavi navodi kako je neuobičajeno da se u trenutku kad nekom pozli ne zove 112 ili 194 nego se gubi vrijeme na pozive drugim osobama koje tek onda pozivaju pomoć, a zaključuje da je Bandić po dolasku pomoći očito bio živ, ali u iznimno teškom stanju.

S obzirom na “nevjerojatne podudarnosti navodnih svjedoka i aktera u cijelom tom nesretnom događaju” Perko traži da se istraži točno vrijeme i mjesto gdje je nastupila životna opasnost, a potom i točno vrijeme i mjesto smrti, kao i tko je bio prisutan u trenutku nastupanja životne opasnosti.

Kako bi se otklonile sumnje smatra potrebnim ispitati prijavljene osobe te istražiti koliko je poziva bilo prije nego je poslana pomoć, tko je prvi obaviješten o Bandićevom stanju i tko mu je i kada zapravo pružio prvu pomoć.

Perko je koji je 2019. prosvjedovao protiv dodjeljivanja počasnog doktorata Bandiću, sad poručuje kako želi da o Bandićevoj smrti ne laže.

– Kao što bi pokojni Milan rekao neka institucije rade svoj posao, a ovaj put zaista mislim da institucije trebaju raditi za njegov interes i da to treba odraditi bez pardona, da se utvrde istinite okolnosti njegove smrti jer bi to sigurno njemu značilo barem kao čast”, kazao je Perko.

Na Facebooku je napisao da prijavljuje DORH-u utvrđivanje činjenica smrti Milana Bandića. “Nitko ne smije umrijeti u ovom društvu, a da se o okolnostima smrti službeno laže. To je gubitak ikakvog dostojanstva društva. Nije ova zemlja valjda baš tolika zaje…, zar ne?”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!