Osim cjepiva, cijeli je svijet u potrazi i za lijekom protiv koronavirusa. Američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly izvijestila je kako njihov koktel antitijela smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto. Saša Srića, pulmolog iz KBC-a Dubrava kaže da Hrvatska nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti.

– Što se tiče koktela antitijela, mi u Republici Hrvatskoj nemamo saznanja o njegovoj učinkovitosti, a svakako će se dalje istraživati koliko je doista učinkovit, objašnjava pulmolog Saša Srića za web portal HRT-a.

Radi se o kombinaciji dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, za koje Eli Lilly tvrdi da smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto.

U objavljenim podacima istraživanja stoji da među osobama koje su liječene kombinacijom antitijela, 4 su hospitalizirane i nijedna nije umrla. Dok u skupini koja je primila placebo, 11 je hospitalizirano, a 4 su umrle od COVID-a.

Osim u SAD-u lijek je odobren i u Francuskoj. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije za lijek protiv bolesti COVID-19 američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly, koktel antitijela, nakon što je ranije odobrila njegovo korištenje kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti.

Zbog nedovoljno podataka o lijeku, Hrvatska se zasad oslanja na procjepljivanje stanovništva i epidemiološke mjere, ali trenutačna situacija opet nije dobra, kaže Srića.

– Svjedoci smo porasta brojki, što je rezultat otvaranja škola, kao i privatnih druženja. Bio sam zagovornik blage relaksacije mjera, ali vidim da se dio naših sugrađana ne pridržava mjera, da je dio kafića prepunjen. Rezultate ćemo vidjeti kroz 10 dana, dodaje Srića.

Dodao je kako brojke evidentno rastu i da je treći val neminovan, a također nam prijete i novi sojevi.

Na pitanje kakve su prognoze za ljeto, Srića kaže da sve ovisi o pridržavanju mjera i isporuci cjepiva koje još uvijek dolazi na kapaljku.

– Zdravlje je prioritetno, ali treba misliti na turizam, a ne samo na trenutačnu zadovoljštinu iako nam druženja svima nedostaje. Ipak, strpljenje prije svega, zaključio je pulmolog Srića.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!