U četvrtak, 11. ožujka, Svjetski je dan bubrega. Smatra se da u Hrvatskoj postoji oko 200 tisuća ljudi s određenim stupnjem bubrežnog zatajenja, a da toga nisu ni svjesni.

Ani Papeš bubreg je transplantiran sa samo 5 godina.

– Sva sreća, bubreg je super funkcionirao i trajao je 27 godina – tada se funkcija bubrega počela polako smanjivati, i znala sam da ću ponovno završiti na dijalizi, priča Ana, koja danas ide na dijalizu tri puta tjedno i uz dobru organizaciju živi normalno.

– Bubrežne bolesti su zapravo prilično učestale, zato što najčešće dolaze s kroničnim nezaraznim bolestima kao što je hipertenzija – bolest povišenog krvnog tlaka, i dijabetes. Često je asimptomatski, pa bolesnik ne osjeća nikakve tegobe do uznapredovalog stadija – to već budu ozbiljniji simptomi, kada se malo toga može učiniti i bolesnik završi na nekoj od metoda nadomještanja bubrežne funkcije, objašnjava Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, piše HRT.

Svjetski dan bubrega ove se godine obilježava kampanjom “Živjeti dobro s bubrežnom bolešću”. Laganović kaže kako je cilj kampanje da se poboljša kvaliteta življenja i nađe modalitet kako bi bolesnici zaista mogli dobro živjeti s bubrežnom bolešću. Kako bi se to ostvarilo, pacijentima su najznačajnije edukacija i prava informacija. S tom svrhom, osnovan je internetski forum gdje mogu dobiti stručne savjete svog liječničkog tima.

Važnost prehrane

Jedna od ključnih stvari kod bubrežnih bolesti je prehrana.

– Prehrana ovisi o vrsti stadija zatajenja bubrega, načinu liječenja – svaka od tih terapija ima svoje zahtjeve. Generalno, moramo paziti na unos energije, proteina, ograničenje unosa kalija, fosfora. Također, moramo paziti na dostatan unos kalcija i željeza, unos soli, te voditi računa o raznovrsnoj prehrani koliko god je to moguće, kaže Eva Pavić, specijalistica kvalitete i sigurnosti hrane.

– Htjela bih poručiti ljudima koji se bore s kroničnom bubrežnom bolešću i dijalizom, pogotovo mladima, da se sve može dobro organizirati i dobro živjeti. Morate si dobro posložiti stvari u glavi – ja uvijek razmišljam kako ima puno gorih stvari u životu od odlaska na dijalizu. Treba se veseliti životu, poručuje Ana Papeš s osmijehom.

Izvor: narod.hr/HRT

error: Content is protected !!