Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić je kazao da za sada ne razmišljaju o lockdownu u entitetu, ali županijama naređuju da donose mjere pojedinačno u zavisnosti od epidemiološke situacije

“Naređujemo županijama da prate situaciju i donose strožije mjere”, kazao je ministar zdravstva prilikom današnjeg obraćanja u Mostaru nakon cijepljenja.

To znači da za sada nema zatvaranja na nivou entiteta. Nema ni novih mjera, osim naredbe županijama da pojedinačno donose mjere.

Spram pogoršane epidemiološke situacije županije će donijeti restriktivnije mjere, a u Sarajevskoj županiji je to već učinjeno.

Naredbe će biti donošene shodno procjeni epidemiološke situacije, a koja se temelji na tjednoj incidenci zaraženih, broju hospitaliziranih pacijenata, broju pacijenata koji koriste mehaničku ventilacionu potporu (respiratore), prenosi Klix.

Ranije naredbe donesene na nivou Federacije ostaju na snazi narednih 14 dana, a to je nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom, ograničen broj ljudi na jednom mjestu, fizička distanca i drugo.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!