Prije godinu dana je Njemačka bila uzor u borbi protiv koronavirusa. Dobro opremljene bolnice, mali broj zaraženih. A danas? Dopisnici DW-a iz cijelog svijeta prenose kako je Njemačka postala predmet poruge i sažaljenja.

Naslovnica britanskog Telegrafa je glasila: “Kako je Njemačka učinila sve kako treba, dok je Britanija griješila?” Novozelandski Herald je Njemačku svrstao u dobitnike pandemije, proglašavajući ju svjetskim primjerom. Angelu Merkel su vidjeli kao vodeću figuru koja “ljudima situaciju može učiniti razumljivom”.

Svi ovi hvalospjevi su nastali prije otprilike godinu dana. A zvuče kao da su iz nekog davnog vremena.

Borba protiv korone – je li to još Njemačka?
Da je netko u ljeto 2020. ponudio okladu tko će biti najbolji u savladavanju drugog i eventualno trećeg vala korone, mnogi bi sav novac pare stavili na Njemačku. Naravno, “Made in Germany”, svjetski šampioni organizacije, sa znanstvenicima koji će brzinom svjetlosti razviti cjepivo. Tko god bi se tako okladio, danas bi bio praznih džepova.

U očima svijeta Njemačka je bila štreber koji se pretvorio u zabušanta, možda i ponavljača. Maske? Nedovoljno. Cjepivo? Nedovoljno. Testovi? Prekasno. U svjedodžbi  bi moglo pisati: Stalno se trudi, ali grčevito se drži pravila i nije dovoljno kreativna.

“Je li to još uvijek Njemačka?”, pitaju se sada i mnogi Nijemci. A u ponekoj zemlji se ne može skriti zluradost zbog nekadašnjeg odlikaša koji se stalno hvalio svojim ocjenama.

Velika Britanija: Njemačka gubi covid-krunu
Najviše podsmjeha Njemačkoj zbog sporog početka cijepljenja dolazi iz Velike Britanije, gdje se vlada hvali da je cijepila već trećinu stanovnika. Daily Mail prenosi naslov njemačkog tabloida Bild: “Njemačka je puž kad je u pitanju cijepljenje.”

“Njemačka gubi covid-krunu”, piše Financial Times: “Njemačka je poznata po prednosti u tehnici, po inženjerskoj vještini i općoj kompetentnosti. Nije čudno što proces cijepljenja sada postaje nacionalna sramota.”

A Londonski Times podsjeća na komentar u berlinskom Bildu: “Dragi Britanci, zavidimo vam”. List Sun podrugljivo odgovara: “Mi vama ne zavidimo”. U Guardianu se jedan kolumnist zapitao: “Zar sva ta tehnika ne bi trebala donijeti prednost?”

Španjolska: Kraj njemačke nadmoći
Madridski list El Pais donosi na naslovnoj strani: “Serija grešaka njemačke vlade izbrisala je svaku predodžbu o njemačkoj kompetentnosti i nadmoći”. I Španjolsku je korona teško pogodila, u zemlji je umrlo preko 71.000 osoba. To je gotovo jednak broj kao i u Njemačkoj, koja ima 36 milijuna stanovnika više.

Sve do iberijskog poluotoka se osjeća ono što smatraju i mnogi Nijemci – nekada dalekovidna politika njemačke vlade u prvom valu korone donijela joj je veliki kredit povjerenja i popularnosti, ali ta vlada danas naprosto ne radi prave stvari. El Pais na kraju zaključuje: “Njemačka na kraju krajeva nije tako posebna. Samo je veća udaljenost između njenog samopoimanja i stvarnosti.”

SAD: Divljenje je zamijenjeno sažaljenjem
U zemlji u kojoj se cijepljenje vrši na stadionima, u samoposluživanjima pa čak i u crkvama, u kojoj se dnevno utroši i po tri milijuna doza, i u kojoj je, recimo kao u New Jerseyu, dovoljno da imate dijagnozu “pušač” pa da odmah dobijete cjepivo – mnogi stanovnici osjećaju prema Njemačkoj nešto što je gore od podsmjeha: sažaljenje.

Donald Trump nije štedio u vrijeme pandemije. Njega mnogi u Sjedinjenim Državama smatraju odgovornim za više od pola milijuna mrtvih, a prema nekim anketama, Nijemci su se više plašili Trumpa nego koronavirusa. Ipak, bivši predsjednik je naručio veliku količinu cjepiva od Moderne i Biontech/Pfizera mnogo prije nego što je bilo jasno da su djelotvorna.

Odavno je prošlo vrijeme kada su se u Sjedinjenim Državama divili “njemačkom odgovoru na covid”. Ali tada su u Americi oboljeli masovno umirali, dok je u Njemačkoj broj umrlih bio nizak, a Nijemci su prilično opušteno proveli ljeto.

Ove godine će na ljetovanje vjerojatno Amerikanci, a ne Nijemci. Predsjednik Joe Biden je najavio ambiciozni cilj da do kraja svibnja svim odraslim građanima ponudi cijepljenje.

Rusija: Neuspjeh Zapada
I Rusija cijepi iz sve snage, u međuvremenu Sputnik V može svatko dobiti, neovisno o starosnoj dobi i profesiji. Cijepi se u klinikama, u trgovačkim centrima, a u Moskvi čak i u operi. Zdravstvene institucije su pokrenule masovno cijepljenje još u prosincu, proglasivši na osnovu toga pobjedu nad pandemijom.

Svađa oko cijepljenja u Europskoj uniji u ruskim medijima se često tematizira kao neuspjeh Zapada u borbi protiv korone. Rusija raspolaže dovoljnom količinom vlastitog cjepiva, nazvanog po sovjetskom satelitu. To bi trebalo podsjetiti na ruske uspjehe u svemiru, na koje se nadovezuju sadašnji uspjesi u borbi protiv koronavirusa.

A Njemačka? Mnogi Rusi odnedavno znaju ime Jensa Spahna, njemačkog ministra zdravstva, koji je u Njemačkoj izložen žestokoj kritici. O tome javljaju čak i večernje televizijske vijesti u Rusiji.

Izrael: Odlazak po cjepivo
Dok je u Izraelu obaveza nošenja maske uvedena brzo i na svim mjestima, u Njemačkoj je dugo važila samo u određenim slučajevima. Izrael je drugo zatvaranje uveo još u rujnu, prije Njemačke. Izrael je već cijepio više od polovine stanovništva s najmanje jednom dozom Biontech/Pfizera. Taj će uspjeh Njemačka postići tek na ljeto.

Od veljače u Izraelu postoji “zelena putovnica” za osobe koje su cijepljene ili su preboljele zarazu. On omogućava građanima da posjećuju teretane, sportske i kulturne priredbe. Ako ljude pitate za Njemačku, uzvraćaju vam začuđenim pogledom zbog njemačke sporosti u cijepljenju.

Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, pa mnogi građani Izraela koji žive u Njemačkoj razmišljaju o tome da krajem ožujka posjete Izrael tijekom Židovskog praznika Pesaha i da iskoriste priliku da se cijepe. Uglavnom kažu da bi u Njemačkoj došli na red tek krajem ljeta.

Kina: Njemačka kao “upozorenje”
Možda najviše deprimiraju vijesti iz Kine. Mediji vlastite uspjehe u suzbijanju pandemije vrednuju kao reference u odnosu na Zapad, ali se situacija na Zapadu stalno koristi i kao podsjećanje da se ni Kinezi ne bi smjeli opustiti.

Navodi se primjer Njemačke – kako se NE pristupa problemu. Često takva medijska izvješća sadrže riječ “opomena”.

U Njemačkoj se poneko nada da će se uskoro cijepljenje ubrzati. Upotreba novog cjepiva tvrtke Johnson&Johnson, više doza drugih proizvođača, cijepljenje kod liječnika opće prakse: sve bi to moglo pojačati tempo cijepljenja. Međutim, više nitko ne računa s tim da bi Njemačka mogla postati uzor, kao prije godinu dana.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!