Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je izvrsno počeo svoj mandat u tomu mu svi mi trebamo pomoći, rekao je u intervjuu za portal Politika24 izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba.

Džeba, dužnosnik HDZ-a BiH, u intervjuu za Politika24 je govorio o rada Gradskog vijeća Mostara i gradonačelnika Kordića, objasnio je što se događalo na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te prokomentirao podizanje optužnice Tužiteljstva BiH u slučaju „Respiratori“ u koji je u posljednjoj fazi stavljena i dopremijerka i ministrica financija Jelke Milićević.

Istaknuo je, govoreći o radu novoizabranog gradonačelnika Mostara, kako će biti pokušaja podmetanja poput “podmetnutog Komšića na Podveležju”. Podsjećamo, nedavno je gradonačelnik Kordić uslikan kako stoji u društvu Željka Komšića tijekom otvaranja vjetroelektrane na Podveležju iznad Mostara. Džeba kaže kako je riječ o “zasjedi mitraljesca Komšića”.

“Pozvati gradonačelnika Mostara na otvaranje vjetroparka Podveležje 1 na području grada Mostara je sasvim normalan čin, pitanje odgoja. Prije svega kućnog a onda protokolarnog, političkog i društvenog. Živimo u kući koja se zove Mostar a domaćin kojeg smo izabrali da bude prvi je Mario Kordić. Doći u nečiju kuću nenajavljen i unositi nemir je nepristojno. Pokazuje nedostatak kućnog odgoja, ali i onog političkog i društvenog, ukazuje na odsustvo obraza i karaktera. Ovdje naravno mislim na ‘mitraljesca’ Komšića koji ga je ‘zaskočio’ s nametnutom rukom za fotografirano rukovanje s gradonačelnikom Kordićem. Opet mitraljezac iz zasjede. Trostruki kradljivac pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka još jednom je pokazao ‘obraz’ i ‘karakter’ došavši na noge gradonačelniku Kordiću za kojeg je, usput rečeno, svojevremeno govorio kako se ne smije dopustiti da tzv. ‘UZP politike ponovno preuzmu Mosta’, rekao je Džeba te pri tom čestitao Kordiću na veličini i što nije dopustio da ovaj, kako je rekao, tat nanosi štetu i u Mostaru.

Također, izjavio je kako su Komšićev DF i SDA zbog vlastitih interesa blokirali imenovanje novih članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. Ovakvim ponašanjem, veli, opet su blokirali stotine milijuna maraka a na čekanju je skoro 300 predmeta o kojima ovisi gospodarski i financijski život u FBiH. Zbog ovoga investitori, tržište kapitala i financijski sektor ima ozbiljne probleme.

U vremenu kada moramo potaknuti gospodarstvo, dodao je, posebice nakon štete koju su nanijele zabrane poslovanja zbog koronavirusa, te povrh toga svega, sada imamo i dodatne probleme djelovanjem Komšićevog DF-a i pojedinaca iz SDA samo radi njihovih kadrovskih interesa.

“Izaslanici su u formi nacrta usvojili Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH. Cilj predloženog zakonskog rješenja o kojemu će se, u skladu sa zaključkom Doma naroda, voditi javna rasprava u trajanju od 30 dana, je da unaprjeđenjem poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH se potakne razvoj poduzetništva i povećanje investicija. Zakonom se osigurava institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture, prije svih poduzetničkih zona ali i pratećih institucija poput poslovnih inkubatora i razvojnih agencija.”

Kroz zakon se planira, pojašnjava, osigurati brži rast poduzetništva i povećanje investicija te zaposlenosti unutar područja na kojem se poduzetnička infrastruktura planira graditi. U formi nacrta usvojen je i Zakon o slobodnim zonama u Federaciji BiH s potrebom usklađivanja i uređenja ove oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o uvlačenju dopremijerke i ministrice financija u Vladi FBIH Jelka Milićević u aferu “Repiratori”, Džeba je ocijenio kako je u optužnici nedostajalo Hrvata te da je stoga u nju uključena Milićević.

“Jelka Milićević je najsavjesniji član aktualne Vlade FBiH te u najmanju ruku začuđuje da su je optužili za tzv. ‘nesavjestan rad’. Ministrica Milićević je javno i angažirano upozoravala protuzakonite aktivnosti od početka ‘koronakrize’. Na samome početku je upozorila javnost kako izmjene u sastavu i opsegu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene. ‘Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti što se dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz proračuna FBiHo, tada je istaknula. Ministrica Milićević je i tada upozorila javnost i nadležne kako je iz Kriznog stožera CZ FBiH izbačena struka a i da mora pojasniti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u nabavci 100 respiratora ali i ostale medicinske opreme.”

Podsjetio je i kako je federalni premijer Fadil Novalić bio slavodobitno izjavio: „Imenovan je novi Krizni štab, jer smo bili nezadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na zadatke postavljene pred njega, naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za Federaciju BiH. Novi Krizni štab FBiH brojat će samo sedam osoba.“ Ovo je, kazao je Džeba, činjeno bez potpore hrvatskih ministara u Vladi FBiH.

“Ovakva odluka o smanjenju Kriznog stožera CZ FBiH je prethodila ‘korona korupciji’ i nabavci 100 respiratora zbog čega se vodi proces pred Sudom BiH. Kao da je pripreman ‘teren’ za posao oko respiratora. U cijelom tom vremenu u potpunosti je izbačena razina zakonodavne vlasti u FBiH. U ovom slučaju od početka se radi pritisak na pravosuđe od strane pojedinih bošnjačkih političara. Mi od rata nismo imali ovakvo izravno uplitanje u pravosudni proces, pritisak i napade na Tužiteljstvo BiH i glavnu tužiteljicu od strane Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića koji ovu aferu i kriminal oko nabavke respiratora žele odvesti na nacionalni teren gdje su tobože svi Bošnjaci ugroženi i gonjeni. Žele predstaviti da je utvrđivanje kriminala oko nabavke respiratora napad na Bošnjake u BiH što je u biti pokušaj ‘zamagljivanja’ cijele afere, a također žele da Vlada FBiH kao kolektivno tijelo bude odgovorno pokušavajući sakriti trojac Novalić-Solak-Hodžić.”

Džeba smatra kako braneći vlastite kadrove u aferama, braneći ratne zločine tzv. Armije BiH, braneći gospodarski kriminal pojedinih članova SDA, Izetbegović ide u minimiziranje razmjera zločina i nedjela.

“Na žalost, pred sam kraj formiranja predmeta Tužiteljstvo je ubacilo i ministricu Jelku Miličević u proces, jer je eto možda nedostajao Hrvat u cijeloj priči.”

/HMS/

error: Content is protected !!