Ulice prepune ljudi uoči uvođenja novih epidemioloških mjera u Italiji. Više od polovine zemlje postaje crvena zona u kojoj se zatvaraju trgovine i ugostiteljski objekti, a građani smiju napuštati domove samo zbog odlaska na posao, u nabavu ili liječniku.

– Iskreno ne znam zašto opet uvode sve te mjere, pogotovo jer se nakon godinu dana pokazalo da takav recept ne funkcionira, pita se Lucia Mollterni, učitelj u srednjoj školi u Rimu.

– Iskoristit ćemo karantenu za učenje, a kad bude opet moguće izlaziti, nakon što se svi cijepimo, uživat ćemo u slobodi, govori Arianna Ferretti, studentica medicine.

Spora kampanja cijepljenja u kombinaciji s brzim širenjem britanskog soja virusa, posebno među mladima, dovela je do preopterećnosti bolnica.

Slovaci su pretvorili svoj nacionalni stadion u Bratislavi u centar za masovno cijepljenje, nadajući se da će samo na ovom mjestu moći cijepiti oko 2 i pol tisuće građana na dan.

Navijači koji su stigli na prvoligašku utakmicu između Zenita i Ahmat Groznija u Sankt Peterburgu, dobili su ponudu koju dio njih nije želio odbiti. Cijepljenje Sputnikom V. Istraživanja pokazuju da je više od 70% Rusa nepovjerljivo prema cijepljenju, a i sama kampanja teče vrlo sporo. Od 144 milijuna građana, cijepilo ih se tek oko 5 milijuna.

– Nedavno cijepljenje, na kraju ga odgode. Kad smo prijatelji i ja vidjeli da to možemo obaviti ovdje, pomislili smo zašto ne bismo spojili posao i zabavu, govori Aleksej Afanasiev, navijač.

Stotine penjača željno iščekuju sljedeći mjesec kada će, nakon godinu dana, napokon moći ponovno na Mt Everest, ali uz stroge epidemiološke mjere.

– Naši šerpe su spremni za penjanje, ali imamo još neriješenih sigurnosnih pitanja jer se još nisu uspjeli cijepiti. No članovi našeg osoblja su počeli s pripremama, naglašava Pemba Jangbu, voditelj planinarske grupe.

Osam od 14 najviših planina na svijetu, uključujući Mt Everest, u cijelosti su ili djelomično u Nepalu, a stotine stranih penjača donose milijune dolara prihoda na godinu. Organizatori ekspedicije kažu da će kineska strana Everesta ostati zatvorena i ove sezone, što znači da će više penjača stići na nepalsku stranu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!