Ekonomsko osnaživanje žena jedno je od ključnih preduvjeta za ostvarivanje ravnopravnost spolova, istaknuto je na tribini održanoj u Širokom Brijegu u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Širokoga Brijega i Udruge “DIVA – žena sa stavom”.

– Gledajući kroz povijesnu prizmu napravljen je veliki iskorak u polju spolne ravnopravnosti. Međutim, spolna ravnopravnost još uvijek nije tretirana kao prioritet razvojnih strategija, te se još uvijek shvaća kao pitanje kojim se primarno bave žene – kazala je Antonija Banožić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Širokog Brijega.

Dodala je da je postizanje ravnopravnosti dugotrajan proces koji ovisi od brojnih društvenih okolnosti i utjecaja na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

– Mišljenja sam da se žene trebaju ekonomski osnažiti, primjerice poticanjem samozapošljavanja, poticanjem povoljnih kreditiranja, kako bi se ženama omogućio lakši pristup tržištu rada. Zbog neosporno najvažnije biološke uloge žena od velike je važnosti izgradnja mehanizama koji će ženama omogućiti usklađivanje privatnog i poslovnog života – naglasila je Banožić.

Na tribini je sudjelovala dr. sc. Ivona Marić, profesorica Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koja je govorila o položaju i pravima žena kroz povijest i danas, te književnica Anita Martinac, diplomirana pravnica i sudionica Domovinskoga rata, koja je se osvrnula na svoj roman “Od Franje do Franje” u kojem je glavna junakinja žena – Anica Škrobo.

Predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” Radica Lasić govorila je o zdravlju žena i važnosti prevencije kod malignih oboljenja.

Udruga “Narcis” prepoznatljiva je po svom radu, akcijama, predavanjima, osiguranju besplatnih mamografskih pregleda i još mnogo toga. Stoga će upravo Udruzi Narcis ići i sva sredstva prikupljena od tombole koja je se mogla kupiti na ulazu u kino dvoranu.

Na tribinu su nastupile i violončelistica Jelena Miličević uz pratnju Marijane Pavlović na klaviru.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!